Jaki Linux - wybór dystrybucji

Hmm, w sumie to nawet trochę logiczne, że można wykorzystać te same paczki :slight_smile:

Ewentualnie mozesz skorzystać z aptosida - zmodyfikowanego Debiana Sida (może być niestabilny).

http://aptosid.com/index.php?module=Content&func=view&pid=2

Czemu uważasz, że Ubu/Mint średnio nadają się do WINE ? Osobiście na Mint 16 miałem najmniej problemów z WINE, ale i tak pozbyłem się 7850 na rzecz 560TI bo stery AMD pod Pingwina to tragedia :X

Postaw sobie 14.04 testowego według tego co Tobie podałem, zainstaluj najświeższe WINE i zobacz jak się gra, ja tak zrobiłem i jest rewelka. Świeży kernel, wine i stery, nic się nie sypie.

Na ubuntu(11.04-13.10) nigdy mi jakoś nie działało w pełni wine. Nawet proste gry się potrafiły zwiesić(C&C RA2, HOMM3.5). Na mincie może i jest stabilne, ale StarCrafta II mimo wszystko mi się nie udaje odpalić.

Tylko takie pytanie, bo w tych wydaniach testowych niezupełnie się łapię. Zazwyczaj brałem pierwsze z brzegu Daily Build http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/

Dobrze robię, czy są jakieś stabilniejsze wydania wydawane np raz na miesiąc lub 2 tygodnie?

Z WINE jest tak, że coś działa albo nie działa. Nie koniecznie to zależy od samej dystrybucji, jądra, wersji czy grafiki. Po prostu jak działa to ok, jak nie działa to trudno.

Przykładowe tytuły które działają:

STALKER: Shadow of Chernobyl, Euro Truck Simulator 1 (cz. 2 masz na Linux na Steam, Windowsowa też chodzi), 18 Wheel Of steel (jakaś z lat 2006-2008), FIFA (coś między 06 a 08 i to na starym GF4), Fallout New Vegas.

Swego czasu instalowałem windowsowego Steama i CS 1.6 i też chodził.

Zaś znowu np. Fallout Tactics nie chce mi odpalać na pełnym ekranie na NVidia 210, a na słabej integrze NVidia 7025 chodzi. GTA San Andreas znowu na integrze się tnie co 1 sekundę, a na 210 chodzi ok.

Najgorsze jest to, że mam oryginalne gry z gazet CD Action czy z jakiś jednorazowych wydań z kiosku i niektóre wymagały patcha NoCD - WINE prawdopodobnie nie widziało oryginalności srebrnego krążka.

No i tak to wygląda w WINE…

Cześć, chciałbym wreszcie przenieść się na Linuxa. Jednak nie wiem czy wszystko bedzie działać jak należy i czy linux obsłuży wszystkie podzespoły oraz ewentualnie aparaty cyfrowe czy telefon. 

Zastanawiam się między Mintem a Ubuntu. 

Specyfikacja komputera:

Płyta: GIGABYTE GA-78LMT-S2

Procesor: AMD Athlon II X4 640

Grafika: Radeon HD 4870 512MB GDDR5

Dźwiek: Realtek High Definition

Bezprzewodowa Karta sieciowa przez USB TP-LINK TL-WN727N

Jak jest z Flashem? słyszałem, że już nie wychodzi na linuxa od dawna… a zależy mi aby wszystko ładnie działało w przeglądarce  :slight_smile:

Generalnie powinno wszystko ruszyć  “z buta” :wink: co do flasha to dla Ff jest wersja 11.2 natomiast Chrome ma najnowszą wersję tj 12.x

Będzie chodzić jak malina, ja polecam Xubuntu 14.04, mam na PC z którego piszę podobne parametry (radek x2 i procek intel quad). W Chrome (nie polecam) masz najnowszego Flasha, na FFx (polecam) jak działa (jest stara wersja) to nie wiem bo nie używam od kilku lat (Flasha) i żyje mi się dobrze :slight_smile:

Witam

Szukam dobrej darmowej wersji linuxa i zeby byl w jezyku PL.

I aby pracował płynnie na komie o parametrach:

Procesor 2,4ghz

Pamiec ram: 1,5gb

Karta graficzna: 256ram ddr3

A najwazniejsze aby ten linux miescil sie na plyte CD.

Arch Linux. O ile dasz radę z instalacją. Ewentualnie Debian.

Jeśli nie boisz się Mintów, możesz spróbować Linux Mint 13.2. Jest to LTS, na środowisku LXDE, więc jest również mało obciążający dla pamięci.

Tą wersję polecacie ??

http://www.linuxmint.pl/lista-artykuow/1-latest-news/328-unofficial-linux-mint-132-lxde-wydany.html

A co chodzi o sterowniki. To będą pasować z płyty od producenta ? czy muszę znaleźć pod linuxa? 

Witam, poszukuję jakiegoś linux-a na stary komputer. Oto parametry mojego komputera:

AMD Athlon XP 2000+ (1,67 GHz)

NVidia GeForce 4 MX 440

256 MB Ram

80 GB dysk

Linux ma służyć do internetu oraz edytowania tekstu itp.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :slight_smile:

Lubuntu albo Puppy i duża partycja swap.

Czyli ile?

Przy takiej pamięci, to 2xRAM.

512 MB ok. A podacie link gdzie mogę ściągnąć Lubuntu. Taką wersję, aby zmieściła się na płycie CD.

https://www.google.pl/search?q=lubuntu+download&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl-PL:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=ctrl&ei=58I5U87KMcaI_AaBy4GgBg&gws_rd=cr

Ale:

Więc będziesz musiał skorzystać z wersji alternate.

Czyli to będzie dobre Lubuntu 13.10 Alternate PowerPC 703MB.

Jeżeli nie to napisz, które mam pobrać z TEJ strony.

Lubuntu 13.10 Alternate i386 663MB lub

Lubuntu 13.10 Alternate i386 663MB.torrent