Jaki Linux - wybór dystrybucji

Witam. Mam komputer, na którym Windows chodzi nie za dobrze. Chcę, aby Linux był łatwo konfigurowalny i aktualny. Mój komp:

AMD ATHLON XP 1.2GHz

1GB RAM DDR

AMD RADEON 9550

OTy > /dev/null

Jakie jeszcze inne dystrybucje oprócz elementary OS i Tanglu kładą głównie nacisk na dopracowany design ?

Zależy co rozumiesz jako design. Ja polecam Archlinuksa :wink:

Elementary - ok, ale Tanglu? Gnome 3/KDE ze zmienioną tapetą?

Coś swojego (poza tapetą i ściągnięciem z Internetów innego niż domyślny stylu) robi Zorin, Chakra, openSUSE w wersji KDE, ROSA, Netrunner i Ubuntu. No i może Pear (OSX dla bardzo ubogich).

Na chwile obecną Tanglu tylko zmieniło tapetę, ale mają ten sam zamiar co eOS.

Witam!

Przymierzam się kilkanaście lat do opuszczenia windowsa (obecnie 7) a stoję przed reinstalacją sysytemu więc być może to jest ten czas. Mam nadzieje, ze ktoś mi w tym pomoże.

Zmęczony polityką ms, dociążaniem mnie niepotrzebnymi aplikacjami itp, itd. szukam systemu operacyjnego dla siebie.

Mój sprzęt:

Laptop Acer aspire 8950G-9839

Intel Core i7-2630QM 2 GHz

AMD Radeon HD 6850M

8 GB DDR3 Memory

System musi być:

1. Stabilny i wydajny!

2. Musi umożliwiać korzystanie z notowań ciągłych w DBmakler, za które to w windowsie odpowiada Java!

3. Wykorzystywać parametry sprzętowe (chyba głównie będzie się tyczyć ramu)!

4. Obsługiwać modem HUAWEI 3131 wraz z AERO2!

5. podpięcie drugiego monitora pod lapka.

Nie interesuja mnie żadne gry ani wodotryski…

Podkreślam, że w temacie alternatywy dla Widows jestem zielonka więc wszelkie proste wskazówki pomocne.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Linux Mint 16, potem i tak skończysz na Debianie. Lub Manjaro i skończysz na Archu.

Nielepiej więc zacząć na tym na czym i tak się skończy?

Nie, bo Arch będzie na początku trudny. Więc najpierw poznaj Archa przez pryzmat Manjaro. Chyba, że jesteś zaparty i najpierw uzupełnisz sporą wiedzę na temat Debiana lub Archa i sprawdzisz to w praktyce. Jednak pierwsza droga jest prostsza.

Dziękuję bardzo za radę, będę się przymierzał więc do Manjaro skoro ta droga jest mniej wyboista :wink: Potem zobaczymy co dalej. Można prosić jescze jakieś linki aby postawić pierwsze kroki? Tzn gdzie pobrać bezpiecznie system co na poczatek do niego…

Pobierz tutaj: http://manjaro.org/get-manjaro/

W zależności od ilości bitów procesora procesora wybierz odpowiedni plik. Ja polecam wersję XFCE.

64 bit

A jakaś stronka z freeware do Manjaro?

Przegladarka internetowa, graficzna, edytor tekstu, menedżer plików.

Czy tutaj bedzie potrzbny antyvir?

Przeczytaj to przed instalacją:

http://minio.komunikatory.pl/tuty/wprowadzenie-do-repozytoriow.html

Dodatkowo, jako, że Manjaro bazuje na Archlinuksie, w razie problemów zasięgnij wiedzy na http://wiki.archlinux.org

Antywirus się nie przyda - liczba działających wirusów, czy innego złośliwego oprogramowania jest znikoma.

Hmmm… To może być dość skomplikowane, ale poszukuje czegoś, na czym nie będzie problemów z GTX 750Ti, będzie miało jądro 3.10 lub nowsze dla zachowania zgodnosci z karta sieciową(Killer 2205 na MSI z87G45 Gaming) i musi być jak najbardziej kompatybilne z Debianem.

Z tego co wiem, bez problemu chodzi Ubuntu i wszystkie jego pochodne, ale mi zależy na jak największej kompatybilności z Debianem(Mają chodzić gry Blizzarda pod wine, czego ani na Mincie, ani na Ubuntu nie udaje mi się uzyskać), więc ww raczej odpadają. No i jądro musi być 3.10 lub nowsze dla zachowania kompatybilności z kartą sieciową.

Wiem, że trzy takie warunki (grafika, karta sieciowa i wine) to mieszanka wybuchowa, ale może ktoś coś znajdzie? Teoretycznie mogę spróbować wydanie debian daily, na nich sie chyba opiera ubuntu, ale ostatnim razem ich stabilność mnie nie zachwyciła(I nie powiedział bym, ze nadaje się do grania w cokolwiek)

@wefhy, może NetRunner. Jeżeli okazałoby się, że jest w nim jakieś starsze jądro to bez problemu można je zaktualizować - tu jest poradnik http://www.yourownlinux.com/2014/01/install-upgrade-to-linux-kernel-3-13-1-in-linux.html . Pobierasz pliki kernela na innym komputerze, jeżeli masz problemy z kartą sieciową, przenosisz je, np. na pendrive i instalujesz za pomocą dpkg.

Już raz próbowałem aktualizować jądro bez internetu. Skończyło się na tym, że pożyczyłem zewnętrzną kartę sieciową i zaktualizowałem używając jej. Coś mi mówi, że związek ze zgodnością z grafiką ma także jądro, a na debianie i lmde po instalacji nawet terminal w trybie ratunkowym nie odpala. No ale looknę na tą dystrybucję, może coś ciekawego :wink:

1. Mint Cinnamon

2. Ubuntu 13.10 (lub jak wyjdzie 14.04LTS) z netinstall według: tego poradnika

Jak 13.10 ma starszy kernel to przed instalacją środowiska graficznego najpierw w trybie tekstowym zaktualizuj jądro:

$ wget -c kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.11.10.1-saucy/linux-headers-3.11.10-03111001_3.11.10-03111001.201312110635_all.deb
$ wget -c kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.11.10.1-saucy/linux-headers-3.11.10-03111001-generic_3.11.10-03111001.201312110635_amd64.deb
$ wget -c kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.11.10.1-saucy/linux-image-3.11.10-03111001-generic_3.11.10-03111001.201312110635_amd64.deb

sudo dpkg -i linux-headers-3.11.10*.deb linux-image-3.11.10*.deb

No… Właśnie w tym problem, że Ubuntu i Mint mają odpowiednio nowe jądro, ale chcę ich uniknąć, bo średnio nadają się do gry pod wine. No i jądro przede wszystkim mówi mi o zgodności z kartą sieciową, więc aktualizowanie go przez wget jest trochę nie na miejscu :wink: Jak jest wyższe to nie ma po co aktualizować, a jak niższe to się nie da :smiley: Jakby nie było problemu z karta sieciową to zapewne kombinował bym z debianem. Tylko debian o ile się nie mylę nie ma pakietów aktualizacji jądra w jako .deb a przynajmniej nie znalazłem, trzeba je ręcznie kompilować, co bez dostępu do internetu oznacza niestety pobranie wszystkich pakietów kompilacyjnych na windowsie, i instalacji ich po kolei na linuksie, co nie jest zachwycającą perspektywą. Może poczekam rzeczywiscie na Ubuntu 14.04… Może coś się z nim ruszy w kompatybilności z wine.

@wefhy, do aktualizacji kernela w Debianie możesz wykorzystać te same paczki .deb, co w Ubuntu.

Poza tym Debian testing ma jądro 3.13

https://packages.debian.org/jessie/linux-image-amd64