Jaki mam chipset?

Sterowniki do AHCI to znalazłem coś takiego: Intel ® 6th Generation Core Processor Family Platform I/O SATA AHCI Controller (Win7 32)
A sterowników do chipsetu nie mogeę znależć!!! :grinning:

Podaj dokładny model laptopa albo płyty głównej.

XCY X30 mini PC cytuję z pamięci płyta SkyBay chiopset Skylake Pch …

Możen na tej stronie XCY można coś ściągnąć niestety nie znam chińskiego. A jak coś zainstalowałem to tych krzaków nie mogłem się pozbyć. :blush:

Haha czyli pytanie za 100 punktów bez odpowiedzi :tired_face:

A CPU-Z próbowałeś? Zakładka “Mainboard”? Masz do tego cuda jakąś instrukcję obsługi?

Tak dostaję jakies info o płyciei chipsecie ale te instalatory Intela nic nie wykrywają .

Eureka !!! należy uzyć antywirusa 360 Total Security aby zaktualizować sterowniki.
Tylko żeby zaktualizować sterowniki trzeba mieć sterownik od karty sieciowej. ::u5408:

Pierwszy raz słyszę, że antywirus aktualizuje sterowniki :smiley: Cuda na kiju.
Podaj w końcu model płyty głównej bo się będziesz z tym męczył aż padniesz z głodu.
Jakaś Aida64 czy jak wcześniej CPU-Z wystarczy i ktoś Ci w końcu wrzuci linki - tylko jeszcze wersję systemu podaj.

Wszystko już podał:

http://www.xcyminipc.com/product/showproduct.php?lang=en&id=66
Powodzenia z szukaniem do tego chińskiego wynalazku sterowników :smiley:

Ja bym został przy tym co daje Windows, chyba że coś nie działa.

Hmm, ciekawe:
“Strona „www.xcyminipc.com” została zgłoszona jako strona zawierająca szkodliwe oprogramowanie. Możesz zignorować ryzyko i przejść do tej niebezpiecznej strony.”
Ryzykować? :slight_smile:

Mnie tam nic nie zjadło… chyba, ale ostrzeżenia nie dostałem.
Dziwne że jest gdzieś zgłoszona, bo to producent tego wynalazku :smiley:
No, ale DobreProgramy też przez jakiś czas wisiały na czarnych listach po wprowadzeniu “asystenta pobierania”, a może to chodzi o brak certyfikatu SSL po prostu?

Nie wiem, zignorowałem ostrzeżenie - co do sterów masz rację, będzie trzeba pewnie kombinować (pewnie podstawiać ręcznie, ale da się). Pewnie do .inf trzeba będzie dodać sekcję PID/VID ale to już nie każdy potrafi… oby nie :slight_smile: