Jak w temacie: jakie mikrofony, jakich marek i rodzajów, ew. konkretne modele polecacie do nagrywania filmów na YHouTube? Ja tworzę swego rodzaju różne poradniki z pulpitu Windowsa oraz Androida. Do tej pory wykorzystywałem program WO Mic, który pozwala mi na udostępnienie mikrofonu smartfona (Xperia M5) i wykorzystanie go w komputerze jako urządzenie nagrywające. Mogę to zrealizować poprzez USB, WI-Fi, a nawet BT. Jednak drażni mnie trochę jakość tego mikrofonu i chciałbym sobie kupić mic, który podłączę i do komputera i do smartfona, jak pójdzie bez Root’a. Czy mikrofon na mini-jacka będzie działał w mojej Xperii M5 po podłączeniu go do złącza 3,5 mm na górze telefonu?
Liczę na jakieś propozycje tak do 100 zł i odpowiedzi na moje pytania.
Z góry dzięki.
A jeszcze coś dobrego znacie? Pytam, bo oglądałem test Video Blog Tech’a tego Mico i martwią mnie szumy i trochę niskie pasmo przenoszenia, ale bardziej szumy. No i Karol z VBTPC mówi, że trzeba blisko ust trzymać, żeby było w miarę głośno.
Link do filmu Karola:
Mikrofon w zależności od odległości rejestruje zupełnie inną barwę dźwięku, dlatego podstawą nagrywania lektora jest zawsze taka sama odległość od mikrofonu. W postprodukcji nie da się skorygować głosu, tak aby brzmiał cały czas identycznie, i o to prawdopodobnie chodziło autorowi tematu
Zauważ, co autor sam napisał: “że trzeba blisko ust trzymać, żeby było w miarę głośno.” Głośność dźwięku, a jego barwa, to jednak dwie zupełnie inne sprawy. Zgadzam się oczywiście z tym, że w czasie nagrania odległość od mikrofonu powinna być w miarę taka sama - nie tylko, gdy rejestrujemy lektora, ale wokal w ogóle. I to szczególnie, gdy korzystamy z rozwiązania pojemnościowego.