Jaki monitor 24 cale do edycji zdjęć i rozrywki?

Witam

Proszę o pomoc. Szukam monitora o wielkości 24 cale. Monitor będzie służył mi do edycji wideo, zdjęć (lightroom), grafiki, kodowaniu, filmów, gier. Czyli ogólnie bez jakiegoś szczególnego ukierunkowania. Moje wymagania:

• Regulacje wysokości, PIVOT, pochylenia
  • W miarę wierne odwzorowanie kolorów
  • Nadający się do gier i filmów :slight_smile:

Budżet to max 800 zł. Oto moje typy:

1. AOC I2490PXQU/BT ok 650 zł
    4 ms, IPS, HDMI, 4USB, PIVOT, 100 sRGB, Matowy ekran, Flicker Free, Low Blue Light

2. iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 ok 780 zł
    Matowy ekran, IPS, HSMI, USB, FlickerFree BlueLightReducer,

3. iiyama PROLITE XB2481HS-B1 ok 700 zł
    Matryca AMVA, 6 ms, HDMI, Redukcja niebieskiego światła.

4. Dell U2414H ok 800 zł
    IPS Matowy, 8 ms, HDMI, USB,

O tu rodzą się pytania. Czy brać coś z IPS czy AMVA? Czy są inne modele warte zainteresowania?

Pozdrawiam

No właśnie problem w tym, że do pracy graficznej lepsza będzie matryca AMVA z uwagi na głębsza czerń i ogólnie lepsze odwzorowanie kolorów, natomiast do filmów, a przede wszystkim gier IPS. Mimo wszystko, polecałbym VA po pierwsze, że komfort w pracy jest ważniejszy, po drugie delikatne smużenie nie będzie jakoś specjalnie przeszkadzało przy filmach i zwykłej rozgrywce, o ile nie jesteś maniakiem :). Po prostu z monitorem pracujesz dużej, niż bawisz się przy nim dlatego lepiej też kierować się w stronę rozwiązania bardziej przyjaznego dla oczu.
W tym przedziale cenowym fajną opcją z regulacją wysokości jest iiyama XB2481HS-B1 , którą polecam w pierwszej kolejności.

Chyba odwrotnie. Zwróć uwagę na jakich matrycach większość monitorów Eizo i NECa stoi.

IPS - lepszy do grafiki, lepsze odwzorowanie barw, ale czernie srebrzą.
VA - z uwagi na czernie lepsze i kontrast, robi robotę w filmach i grach.
Wybierz na czym bardziej Ci zależy. W tym budżecie można też Samsunga LC24F390FHUXEN rozważyć.

Wylicytowałem Della 22 cale IPS za 300 zł nowego. Czerń rewelacja, po wykalibrowaniu kolory bardzo ok :slight_smile: Nic nie srebrzy :slight_smile: AMVA ma problem ze smurzeniem: https://www.youtube.com/watch?v=O3FgkezWSHU

Obecnie IPSy są już na tyle dopracowane, że nie ma co szukać innych wynalazków :slight_smile:

Jaki model?
Srebrzy. Piszę to z Eizo właśnie. Mniej lub bardziej, praktycznie wszystkie IPSy srebrzą. Szczególnie łatwe do zauważenia zjawisko, gdy jest tej czerni w różnych odcieniach dużo na ekranie. Włącz sobie jakiś film w pomieszczeniu ze zgaszonym światłem, sam zobaczysz.