Proszę o pomoc. Szukam monitora o wielkości 24 cale. Monitor będzie służył mi do edycji wideo, zdjęć (lightroom), grafiki, kodowaniu, filmów, gier. Czyli ogólnie bez jakiegoś szczególnego ukierunkowania. Moje wymagania:
Regulacje wysokości, PIVOT, pochylenia
W miarę wierne odwzorowanie kolorów
Nadający się do gier i filmów
Budżet to max 800 zł. Oto moje typy:
AOC I2490PXQU/BT ok 650 zł
4 ms, IPS, HDMI, 4USB, PIVOT, 100 sRGB, Matowy ekran, Flicker Free, Low Blue Light
No właśnie problem w tym, że do pracy graficznej lepsza będzie matryca AMVA z uwagi na głębsza czerń i ogólnie lepsze odwzorowanie kolorów, natomiast do filmów, a przede wszystkim gier IPS. Mimo wszystko, polecałbym VA po pierwsze, że komfort w pracy jest ważniejszy, po drugie delikatne smużenie nie będzie jakoś specjalnie przeszkadzało przy filmach i zwykłej rozgrywce, o ile nie jesteś maniakiem :). Po prostu z monitorem pracujesz dużej, niż bawisz się przy nim dlatego lepiej też kierować się w stronę rozwiązania bardziej przyjaznego dla oczu.
W tym przedziale cenowym fajną opcją z regulacją wysokości jest iiyama XB2481HS-B1 , którą polecam w pierwszej kolejności.
Chyba odwrotnie. Zwróć uwagę na jakich matrycach większość monitorów Eizo i NECa stoi.
IPS - lepszy do grafiki, lepsze odwzorowanie barw, ale czernie srebrzą.
VA - z uwagi na czernie lepsze i kontrast, robi robotę w filmach i grach.
Wybierz na czym bardziej Ci zależy. W tym budżecie można też Samsunga LC24F390FHUXEN rozważyć.
Wylicytowałem Della 22 cale IPS za 300 zł nowego. Czerń rewelacja, po wykalibrowaniu kolory bardzo ok Nic nie srebrzy AMVA ma problem ze smurzeniem: https://www.youtube.com/watch?v=O3FgkezWSHU
Obecnie IPSy są już na tyle dopracowane, że nie ma co szukać innych wynalazków
Jaki model?
Srebrzy. Piszę to z Eizo właśnie. Mniej lub bardziej, praktycznie wszystkie IPSy srebrzą. Szczególnie łatwe do zauważenia zjawisko, gdy jest tej czerni w różnych odcieniach dużo na ekranie. Włącz sobie jakiś film w pomieszczeniu ze zgaszonym światłem, sam zobaczysz.