Jaki monitor do gier 22 cale

Witam. Jaki monitor 22-calowy powinienem kupić, by być zadowolonym z kolorów w grach? Kupiłem jakiś czas temu ten monitor https://www.mediaexpert.pl/monitory-led/monitor-lg-22mk430h-b,id-1146455?utm_source=Mail-potwierdzenie&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Produkt

Niby ma matrycę IPS, o której czytałem, że ma ładne kolory, ale no właśnie… Tutaj kolory są brzydkie, nie mam przyjemności z patrzenia na taki obraz. Wiem że może to za niska cena ale się na tym nie znam i dlatego chciałem prosić tutaj o pomoc w dobraniu odpowiedniego. Tylko bardzo chciałbym żeby był to monitor 21,5 - 22 calowy, testowałem 24 cale i to dla mnie za dużo.

ekhm ale z grubsza poprawność wyświetlania kolorów nie zależy od monitora, a jego poprawnej kalibracji - używa się kalibratora, generuje poprawny plik z profilem kolorów i się go używa (kalibrując co jakiś czas ponownie). Monitor w sumie obojętnie jaki po poprawnej kalibracji powinien wyświetlić dobre kolory, takie jak mają być a nie jak ci/ludziom się wydaje.

Zacząłbym od próby ustawienia monitora - będzie to na początek zdecydowanie tańsze. Jak kupiłem monitor zapomniałem go skalibrować (brawo ja) i przez 3 miesiące zastanawiałem się co jest ze mną nie tak, że tak mi się oczy męczą podczas pracy przy komputerze, do tego miałem wrażenie, że obraz jest jakiś “nie taki”. Rozważałem nawet wizytę u okulisty bo do tej pory nie miałem takich problemów, a siedziałem dłużej przed komputerem.
Dopiero jak mnie tchnęło, że nie kalibrowałem tego monitora sprawa się rozwiązała. Skalibrowałem go i wszystkie problemy jak ręką odjął.

Dodam, że mam też tani monitor IPS bez możliwości kalibracji sprzętowej, więc posiłkowałem się jedynie przygotowanymi grafikami do kalibracji monitora i systemowym kalibratorem obrazu, wszystkie wartości zmieniałem w ustawieniach monitora oraz sterownikach kart graficznej lub ustawieniach systemu.

Dziękuję za odpowiedź, postaram się pokombinować :slight_smile: