Nic się nie stanie, jak będzie wyższe.
Że co?! Mi ktoś mówił, że powinno być 85 Hz conajmniej! A u mnie można max ustawić 75 Hz… A tu mi mówicie, że powinno być 60 Hz? To jak wkońcu? :-x
85 Hz to rozsądne minimum, ale tylko dla monitorów CRT (kineskopowych). Uznaje się tę wartość za granicę komfortowego odbioru obrazu przez oczy, niższe odświeżanie może powodować silniejsze zmęczenie wzroku.
W LCD właściwie nie istnieje odświeżanie obrazu, bo na ekran nanoszone są tylko zmiany, a sam obraz jest stabilny. Jednak tutaj odświeżanie też powinno być ustawione, bo określa tempo zmian obrazu na sekundę. Zwykle producenci monitorów LCD zalecają ustawienie 60 Hz lub 75 Hz (w zależności od połączenia z kartą graficzną - analogowego D-sub czy cyfrowego DVI), ale jakakolwiek inna wartość nie wpływa w żaden sposób na jakość obrazu dla oczu, jedynie monitor może z nią nie współpracować.
Nie wiem ja mam monitor CRT taki jak w podpisie i mnie oczy nie bolą =/ chociaż czasami się siedzi dłużej niż 6 godzin
- Jak mało siedzisz to nie bolą… A ja siedze po 10h, 12h.
No nieźle… jedynie jakieś dobre krople do oczu ci mogą pomóc bo raczej wymiana monitora ci nic nie da.
Jak to nie? O_o ? Przeciesz wiadomo, że nowsze technologie są coraz mniej szkodliwe dla oczu… Czy ktoś w ogóle zwrócił uwagę na moje pytanie o technologiach OLED i TMOS?
najnowszy sposób!
zasłoń jedno oko opaską
siedź 12h przed monitorem
oko zacznie cie bolec to sćiągnij opaske i załóż na bolące oko
i siedź następne 12h
Dla mnie osobiście czy będziesz miał monitor w technologi OLED czy TMOS czy jakiś jeszcze inny technologicznie zrobiony monitor to i tak będzie wytwarzał promieniowanie ( może i mniejsze ale jednak ).
A jak piszesz że przesiadujesz przed kompem 10-12 godzin dziennie to nic dziwnego że cię oczy bolą.
Najlepsze rozwiązanie:
Zmniejszenie przesiadywania przed kompem do 5-6 godzin dziennie.
to tyle
- Aktualnie i tak siedzę max 6h, ale w inne dni dochodzi praca itp i wychodzi mi 12h… Więc szukam rozwiązania z monitorem.
a robiłeś sobie badania wzroku pod kątem monitorów ekranowych?
- Nie. A w ogóle istnieje takie coś? :o
i owszem - jakbyś pracował na komputerach - powinni Cię skierować do okulisty (wymogi BHP)
- Czyli kto? Producent monitora?! :o
pracodawca
Już w to wierzę… Ja przy LCD (u brata) po 2 godzinach prawie nic nie widziałem. A przy Swoim CRT (i LCD i CRT były LG) siedziałem po 8 godzin i co o dziwo - nic!
Być może to kwestia ustawień i różnic przy stanowisku komputerowym (oświetlenie, odległość od oczu itp.).
dodałbym jeszcze : jasność ekranu oraz temperaturę i wilgotność w pomieszczeniu
Popieram kolegę ! Godzina przed LCD (na zmniejszonej jaskrawości, kontraście) i ślepnę, CRT - parę godzin i praktycznie nic nie czuje
Taka jest prawda gadanie że LCD jest zdrowsze dla oczu itd był to zabieg marketingowy i zastąpiono lepsze modele ( CRT) gorszymi (LCD).
Takie jest moje zdanie.