Witam mam zamiar kupić monitor do PC zastanawiam się pomiędzy tymi trzema:
ACER Curved ED273wmidx
SAMSUNG Curved LC27F591FDUXEN
Lenovo Y25f
Te dwa pierwsze mają po 27 cali i zakrzywiony ekran a ten ostatni 24.5 cali ale ma 144Hz i 1ms
Jeden cal to niewielkie poświęcenie jeśli w zamian masz 144Hz. Piszę tak, bo nie zaznaczyłeś do czego potrzebujesz monitor, więc zakładam że do gier.
Jak nie widać różnicy, to po co przepłacać?
Chyba że bym dołożył jakieś 500zł i kupił monitor 27cali i 144hz tylko jaki polecacie
ten sam tylko 27 cali, kosztuje 1059zł
W obu widzę VA albo mnie oczy mylą
W obu jest matryca VA
A jaką masz kartę graficzną? G-Sync/Freesync to podstawa IMO. Od 2 lat prawie mam monitor z Freesync…i miałem Geforce’y. Dopiero od paru miesięcy mam RX580 i zdałem sobie sprawę ile traciłem, katując kartę włączając w grach V-Sync, zamiast zwyczajnie kupić Radeona. Teraz już nawet nie pamiętam jak wygląda tearing. Dodatkowo bez lagów zwykłego v-sync + bez straty kilku(nastu) klatek.
Ja mam GTX 1060 6GB
@N3tskyy monitor od Lenovo ma 1ms sprawdzałem na kilku sklepach i we wszystkich jest napisane 1ms
Cóż, to niestety monitory z G-Sync są wyraźnie droższe i najtańsze 24" są w okolicy 1600-1800 zł.
EDIT: Opcjonalnie sprzedaj GTX-a, kup w niemal tej samej cenie RX580, który na dodatek może być w części tytułów bardziej wydajny. W chyba wszystkich monitorach powyżej jest Freesync.
@nej28 Nawet na morelach w opisie jest napisane. 1ms to czas w jakiejś technologii coś a’la Motion Blur Reduction w LGkach, a czas GTG (czyli ten, który cię interesuje) wynosi 4ms.
A od kiedy kogokolwiek GTG interesuje? Przecież ta wartość niemal nic nie mówi. Ok - monitor z 10ms będzie na pewno gorszy od monitora 4ms, jednak 1ms vs 4ms? Przy normalnym obrazie ta różnica może być w drugą stronę.
Jej, w tych czasach czas reakcji to jest jedna z ostatnich danych na jakie bym patrzył przy wyborze monitora. Typ matrycy, warunki gwarancji, rodzaje złącz, no i przede wszystkim - rzetelne recenzje z prawdziwymi danymi na temat maksymalnej jasności, zmierzonego kontrastu i pokrycia barw - to rozumiem. Ale sugerować się czasem reakcji GTG podanym przez producenta…heh. Myślałem, że to już 2018 a nie 2008…
Uwielbiam ludzi, którzy nigdy nie mieli okazji przekonać się na własne oczy o różnicach w czasach reakcji. No ale spoko, rozumiem - może nie jesteś graczem. Dla twojej świadomości każdego, kto szuka monitora do gier interesuje wartość czasu reakcji. Opóźnienie nie ma być zauważalne, ma dawać po prostu przewagę, bo chyba oczywiste jest, że gość z monitorem 4ms zobaczy później niż 1ms.
Zacytuje sam siebie bo chyba w ogóle to zignorowałeś:
A może w ogóle nie wiesz co znaczy te “GTG” i tylko powtarzasz ten frazes? Czas reakcji szary-do-szarego (Gray-To-Gray) jest wart tyle samo, co podawane przez producentów dysków maksymalne prędkości odczytu i zapisu. Czyli nic. Wszystko wykażą dopiero funkcjonalne testy - co z tego że dysk X osiągnął milion MB/s wg. producenta w jego warunkach, skoro przy kopiowaniu filmu MP4 / przy przenoszeniu setki zdjęć po 5MB osiąga ledwie 50 MB/s?
A w temacie - nikogo nie interesuje wartość GTG, bo ona nie mówi nic. Przede wszystkim - to nie jest żaden odgórny standard, a jakiś tam test wykonany przez producenta w wybranych przez niego warunkach. I test GTG przez LG może być zupełnie inny niż Samsunga, i jeszcze inny Acera.
EDIT:
Dopiero teraz to zobaczyłem. XD Często nie używam tej emotki, ale po tym naprawdę mam w mózgu jedno wielkie iksDE.
Trochę posprawdzałem w necie i piszą że do GTX 1060 6GB monitor 144hz to trochę za dużo. To może lepiej kupić monitor z mniejszą ilością Hz jak myślicie. Tylko chciał bym monitor 27" no i ten zakrzywiony ekran.
Monitor z g-sync sobie odpuszczę nie mam aż tyle kasy na monitor a jeśli by te 144hz były dobre to mogę odpuścić te 1ms i wybrac monitor np z 4ms taki jak ten LENOVO Y27f
a też znalazłem 144hz i 1ms taki SAMSUNG QLED 27 CFG73 LC27FG73FQUXEN
Co sądzicie o tych monitorach?
A w temacie - nikogo nie interesuje wartość GTG, bo ona nie mówi nic. Przede wszystkim - to nie jest żaden odgórny standard, a jakiś tam test wykonany przez producenta w wybranych przez niego warunkach.
Czas GTG można przeliczyć na normalny.
GTG mówi wiele, bo na obecne możliwości technologiczne 1ms GTG jest najniższym możliwym do osiągnięcia czasem reakcji. W ŻADNYM monitorze nie znajdziesz standardowego czasu 1ms bez GTG.
I test GTG przez LG może być zupełnie inny niż Samsunga, i jeszcze inny Acera.
Nie, nie może.
Dopiero teraz to zobaczyłem. XD Często nie używam tej emotki, ale po tym naprawdę mam w mózgu jedno wielkie iksDE.
Rozumiem że twój basen intelektualny jest w pewnym stopniu płytki, ale jeśli czegoś nie potrafisz pojąć i jesteś typowym Januszem XXI wieku racz poczytać trochę o opóźnieniu, albo nie wypowiadaj się na takie tematy.
Ok - monitor z 10ms będzie na pewno gorszy od monitora 4ms, jednak 1ms vs 4ms? Przy normalnym obrazie ta różnica może być w drugą stronę.
Nie do końca rozumiem.
Co w ogóle znaczy to zdanie? Jaki “normalny”? GTG oznacza jak szybko piksel na monitorze z koloru szarego wygaśnie, i z powrotem się zapali na ten sam szary kolor. I co kogo obchodzi to jak szybko on sie zapala na szaro?
Po pierwsze - nie wiadomo JAKI to szary. Dla firmy X szarym będzie #DCDCDC , zaś dla firmy Y będzie to #A9A9A9 - i co teraz? Ten drugi jest ciemniejszy, więc piksel w monitorze firmy Y zrobi całą sekwencję szybciej, bo rozpala się do ciemniejszego szarego. I fajnie - monitor firmy Y osiągnie 1ms w ich super-rzetelnym teście GTG, zaś firmy X - 4ms. Jednak okazuje się, że firma X miała jaśniejszy szary, i ogólnie ich monitor na całej gamie innych, ciemniejszych kolorach będzie miał szybszy czas reakcji!
Po drugie - nie ma STANDARDU na test GTG. Nie kontroluje tego żadna organizacja tj. VESA. Czas reakcji GTG wykonuje każdy PRODUCENT monitora sam, na własną kieszeń i z własnej inicjatywy. Równie dobrze mogą to podawać na ślepo, a nawet nigdy takiego testu nie zrobili. I fajnie - nikt ich nie obwini, nikt im nie zabroni. A może jedna firma robi go inaczej niż inne, i dostaje przez to inne wyniki. 1ms firmy X =/= 1ms firmy Y. Owszem, jakimkolwiek wyznacznikiem może być porównywanie tych wyników wśród monitorów jednej konkretnej firmy. Ale też niewielki…bo dalej mówimy tylko o kolorze szarym. A nie całej palecie RGB.
Ale jak Ty piszesz, że koleś posiadający monitor z czasem reakcji GTG 1ms zobaczy obraz szybciej od innego kolesia, mającego 4ms…to o czym my tu rozmawiamy.
Tak nawiasem - na to kto co zobaczy szybciej większy wpływ ma input lag, który wynosi obecnie średnio 10-15ms dla przeciętnego monitora IPS 24-27", 1080p, 60 Hz. W przypadku ekranów QHD czy 4K to nawet może być 40-50ms.
Ale jak Ty piszesz, że koleś posiadający monitor z czasem reakcji GTG 1ms zobaczy obraz szybciej od innego kolesia, mającego 4ms…to o czym my tu rozmawiamy.
W mojej wypowiedzi nie wspomniałem o GTG
Tak nawiasem - na to kto co zobaczy szybciej większy wpływ ma input lag, który wynosi obecnie średnio 10-15ms dla przeciętnego monitora IPS 24-27", 1080p, 60 Hz. W przypadku ekranów QHD czy 4K to nawet może być 40-50ms.
A czas reakcji nie jest przpadkiem tym samym co input lag? W końcu to od input laga zależy kiedy obraz zostanie wyświetlony na monitorze, więc czas reakcji powinien być czasem od wysłania do otrzymania sygnału
Ale cytujesz i komentujesz moje wypowiedzi, w których ja mówie o GTG, bo Ty w swoim pierwszym wpisie napisałeś:
Nie - nikogo nie interesuje czas GTG.
Też nie - czas reakcji pikseli i opóźnienie sygnału, wynikające z przetwarzania obrazu przez monitor, zanim on trafi w ogóle do pikseli, to inne sprawy. Czas reakcji [czyli to co niby symbolizuje GTG] odpowiada za ghosting, czyli jakby hardware’owy motion blur, znany z gier. Stąd te opcje typu Blur Reduction w monitorach, które niby to ograniczają (ale często właśnie zwiększają input lag).
Telewizory mają gigantyczny input lag, sięgający setek milisekund, jednak czas reakcji pikseli jest wręcz identyczny z tym co mamy na monitorach [a na dobrych TV - lepszy] . Co kogo interesuje czy mecz w TV jest o te pół sekundy później wyświetlany od tego, co wysyła nam kablówka? Ważne aby obraz był ładny i płynny, ale czy on od nadania sygnału do wyświetlenia zostanie opóźniony - co za różnica. Ja w swoim jak odpalę te wszystkie uprzyjemniacze typu 200Hz Motion i inne ulepszacze, to aż ciężko mi myszką sterować patrząc w ekran TV bo mam duży input lag. A czas reakcji pikseli? Nie gorszy niż na moim monitorze na pewno.