Jaki możliwie tani, ale dobry router z wi-fi kupić?

Szukam routera z wi-fi do którego będą podłączone 3 komputery kablowo. Internet będzie szedł od modemu dostawcy. Na prędkości bardzo mi nie zależy, takie 100Mbps będzie OK. Wi-fi 2,4GHz również wystarczy.

Widzę, że jest dużo modeli w okolicach 50-70 zł. Czy one są wystarczające? Specyfikacje mają podobne, ale czytając komentarze czasami widuję, że coś się rozłącza albo trzeba je restartować od czasu do czasu.

Zależy mi na tym, aby był możliwie bezproblemowy i bezobsługowy, aby nie sprawiał problemów z zawieszaniem się czy rozłączaniem wi-fi.

To są zabawki… Jeśli już, to zobacz taki jak Cudy WR3000.

Jaki to dostawca i modem?

Dowiedz się czy twój dostawca oferuje modemy kablowe z funkcją routera. O jedno zbędne urządzenie mniej do zarządzania/konfiguracji.

Jeśli nie to poszukaj np. Cisco EPC3828D albo Technicolor CGA2121 na własną rękę i poproś dostawcę żeby ci go podłączył/zarejestrował.

Ten Cudy WR3000 jest dobry?

Chcesz powiedzieć, że z tymi „zabawkami” będą problemy? Wcześniej oglądałem jeszcze Cudy WR1200 i TP-Link TL-WR850N. Coś o nich wiesz?

Właśnie chodzi, że dostawca chce za wymianę modemu zbyt dużo i się nie opłaca, a obecna umowa jest jeszcze na 3 lata niby w promocji i dlatego nie można nic zmieniać. A jaki dostawca i modem to nie wiem, bo to nie mój i nie u mnie.

Nie i ciebie? Jak to, korzystasz z cudzego łącza?

Router to popatrz za markami:
Tenda;
Fritz;
Strong;
Tp-Link
D-Link

Po prostu ktoś się mnie radzi co ma kupić.

Lubię znać opinie użytkowników, tym bardziej, że na tym forum jest dużo ludzi co się na tym zna. Opinie w internecie są różnie, większość napisana niedługo po zakupie stąd pewnie tyle pozytywnych. Na opisy producentów nie zwracam większej uwagi, bo w każdym jest to, że ich router jest super, oczywiście bez najmniejszej wady.

Z taki prostych ruterów mam w zapasie Pentagrama, jakiś bardzo stary model (z 15 lat może mieć) oraz TP-Linka WR840N. Obydwa chodziły w miarę stabilnie jak na swoje możliwości.

Z tańszych jest jeszcze Totolink N300RT, droższe modele np z wifi 6 chodzą (mam x6000r i w testach miałem innego) w miarę sensownie.

Pentagrama :open_mouth:

Ja też kiedyś miałem Pentagrama Wieszał się, jak nie wiem, poza tym TP-Link’a WR-940ND, czy jakoś Wgrałem tam OpenWRT

Obecnie w domu mamy sieć kratową Tenda Nova WI-FI AC Niemieckie FritzBox’y ponoć dobre i wydajne są, lecz trochę drogie

Jeśli wystarczy 2.4 i transfer do 100 to np. Mikrotik hAP lite (RB941-2nD) 2,4GHz
Koszt ok 80zł. Urządzenie typu podłącz, ustaw i zapomnij. Przy okazji jak to w MT jest w zasadzie wszystko co tylko chcemy sobie ustawić, od przekierowania, portów, po wyświetlanie wierszyków na dobranoc.

Dzięki za wszystkie propozycje, przekażę je.

W kategorii cena/możliwości jest bardzo dobry.