Witam jaki najlepszy program do robienia uniwersalnych multibootowalnych pendrivów polecicie?
Chodzi mi głównie o to że nie wiem jak z bezpieczeństwem tych narzędzi.
Niby otwarto źródłowe ale boję się że gdzieś tam w tle wgra się jakaś infekcja na UEFI czy coś.
Dla przykładu:
Ventoy jest chiński (wiadomo dyktaura, podobnie jak w rosji)
AIOBoot - wietnamski (tam też chyba komunizm?)
easy2boot - tego kiedyś używałem, ale na Biosie. do bootwoania UEFI wymaga dodatku AgFM (A1 Live Grub2 File manager który chyba też jest chiński?) i żeby go śćiągnąć łączy się z domeną easy2boot.xyz)
To, co próbujesz zrobić, brzmi szatańsko. Ale ja bym po prostu zaczął od np. Fedory, powrzucał partycje z tym, co chcę - i modyfikował wpisy do ESP. Co próbujesz osiągnąć? Bo to od razu brzmi jak zły pomysł
Próbuję „osiągnąć” 1 pendrive na którym mogę trzymać kilka obrazów różnych systemów. Instalatory Win7, Win10, Linuxa Mint, Clonezillę, Hirensa itp.
Narzędzia które opisałem są o tyle fajne że można wrzucać gołe ISO bez wypakowywania i są otwartoźródłowe, więc teoretytcznie powinny być bezpieczne.
Ale niestety ze ze względu na kraje pochodzenia narzędzi trochę się boję.
Wiadomo: jakieś służby mogą sprzątnąć twórcę i podstawić kogoś żeby go udawał albo coś.
Nawiasem mówiąc używałem już Ventoya oraz Easy2Boot, ale na swoim sprzęcie.
Ale chodzi o naprawy komputerów znajomych i rodziny więc nie chcę ryzykować na czyjś koszt.
To co chcesz da się osiągnąć za pomocą grub-a. Niestety nie ma ładnego interfejsu w którym wyklinasz wszystko, będziesz musiał napisać własne kawałki skryptów by ogarniały coraz to nowsze wersje oprogramowania. Jeżeli serio jesteś paranoikiem to w ten sposób ominiesz potencjalne niechciane „dodatki”.
A co przeszkadza jak pendrive jest większy?
Można zrobić na pendrive drugą partycję na dowolne dane.
Ja mam tam instrukcje tekstowe co wklepać w konsoli by zrobić z rsync kopię systemu albo go przywrócić na dysk HDD przenośny.
To starocie, a 10 już obsłuży.
Z tym że mi nie chodziło o używanie tylko na już zainstalowanym systemie.
A o używanie z poziomu systemu uruchomionego w trybie Live CD