Jaki najbardziej opłacalny mobilny internet?

Witam, z dniem 1 lutego kończy mi się umowa na internet kablowy i z racji ze cenie wolność przenosze się na internet mobilny - jednakże nie chce podpisywać umowy więc iplus, blueconnect odpadają i mam tutaj na oku zakupienie startera (specjalnie do tego) w simplusie i korzystanie przez pakiet 500 MB za 35 zł wiem że to drogo wychodzi jednak musze być ultra mobilny, jednak zna ktoś lepszą oferte np. w erze? bedę się łączyć kablem USB PC <-> komórka lub modem USB.

simdata odpada, wychodzi drożej niż w simplusie.

Czytając cenniki różnych operatorów dochodze do wniosku że plus daje najlepszą oferte pre-paid na rynku.

Ja też, że tak powiem przymierzam się do jakiegoś internetu mobilnego. Zdecydowałem, że wezmę z Play Fresh z darmowym netem: http://www.playmobile.pl/pl/oferta/play-karta/opcje/index.html może to Ciebie zainteresuje.

Dobrze sprawdzić jak z zasięgiem w danym mieście. Operatorzy mają na swoich stronach mapy zasięgu (na pewno iPlus i Orange). Z moich ostatnich doświadczeń wynika, że Play oferuje korzystne warunki i ma bardzo dobry zasięg - przynajmniej w Katowicach wskaźnik 4/5 HSDPA/HSUPA gdzie iPlus ma max 2/5. Warunki trzeba dostosować do potrzeb. Ja np korzystam z iPlusa i gdyby nie tzw iPlusopobieracz, czyli transfer danych między północą a 9 rano bez wliczania w licznik limitu (2GB miesięcznie/49 zł), to pewnie bym się przerzucił na Play. Póki co, trzyma mnie umowa i nawet nie sprawdzałem czy Play ma “nocne transfery”.

500 MB? Co chcesz z tym zrobić? W jak długim czasie? :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam!

zobacz sobie jeszcze orange free na karte, za 25 zł (zakładając że będzie korzystał tylko z neta) masz 1.25GB :wink:

http://www.orange.pl/portal/map/map/pre … RANGE_FREE

Witam, właśnie orange free zaczyna mi sie podobać, jednakże trzeba właczyć jakąś specjalną taryfe i przy każdym doładowaniu dostaje się ten bonus np. 25 zł na miesiąc za które dostaje 1 GB internetu?

Dodane 08.01.2011 (So) 9:33

co do mobilnego internetu u mnie w mieście jest 3G i transfer dochodzi u mnie w domu do fajnych prędkości

Dodane 08.01.2011 (So) 9:41

czytając regulamin wyczytałem że ta promocja trwa do odwołania więc klops, jednak bedę używac orange free do czasu końca promocji, później być może plus.

Dodane 08.01.2011 (So) 10:41

Eureka! Odkryłem najlepszą oferte bez haczyków (jak narazie) jest to Play Online na Karte, starter za 19 zł na start dostaje się 1 GB internetu,a za doładowanie za 30 zł 2 GB na miesiąc które nie przepada tylko przechodzi na następny miesiąc, co o tym sądzicie?

Będę proponował nadal ofertę orange - od dłuższego czasu sam korzystam z oferty free na kartę i naprawdę dobrze działa bez względu czy to wielka aglomeracja miejska, czy bieszczadzkie zacisze.

Co do play będzie właśnie klops jeżeli chodzi o przemieszczanie się - jak nie trafisz w dziczy na ichniejszy bts to i internetu też nie zobaczysz.

wlasnie - haczyk natury technicznej (ale Play inwestuje w nadajniki), jednak wiesz, mieszkam w mieście w którym zasięg Play posiada, ale jeżeli wyjade po za miasto odrazu o mobilnym moge zapomnieć, i tak mam jedynie stacjonarny komputer więc na chwile obecną mobilność odpada (chyba że przełoże karte do telefonu)

Czytajac te dwie wypowiedzi - druga zaprzecza pierwszej.

Szczerze to podarowałbym sobie szukanie tego mobilnego internetu i negocjował lepsze warunki na stacjonarny. Internet mobilny możesz mieć w każdym momencie kupując starter.

Jeszcze wracając do tematu zasięgu - tłukąc się przez całą Polskę pociągiem, po za dwiema czy trzema białymi dziurami całą trase w orange miałem zasięg edge - w play tych białych plam będzie więcej.

niestety wydajnosc tego kablowego internetu naprawde nie jest ciekawa - qJkbO.jpg

i mam tak od kiedy pamietam, niby ekipa pracowala ale nic nie “potrafia” zrobic wiec ja dziekuje za taki internet, innego dostawcy nie moge wziasc bo nie mam telefonu od TP, wiec mobilny internet wyjdzie taniej i bedzie mniej nerwow.

Jesli potrzebujesz internetu w dużym miescie i wlasciwie tylko w miescie - PLAY

Inne - iPlus

Hmm… posiadam SE K800i posiadajacy 3G, jednak przekladanie kart nie wrozy sukcesu i bedzie bardzo denerwujace wiec zastanawiam sie nad modemem USB, na allegro widze jakies modemy za 99 zl z angielskiej sieci 3 marki ZTE bez simlocka, jednak niewiem czy to bedzie dzialac (zmiana APN, sterowniki do Win 7 x64) jezeli ktos posiada taki modem moglby cos powiedziec na jego temat? bo raczej nie widzi mi sie placic 220 zl za nowy modem w Play.

Każdy modem będzie działać pod warunkiem, że obsługuje technologię GSM a nie CDMA. Co do modemu to nie masz się co martwić o sterowniki i APN - ściągasz managera połączeń od danego opa i wszystko powinno działać bez wielkich problemów lub możesz pobrać alternatywny np. Top_NetInfo[\url]

O modemach ZTE nie wypowiem się bo cały czas pracuje na sprzęcie Novatela, a w sprawie wybrania operatora to myślę ze ten link pomoże http://btsearch.pl/

Jeśli chodzi o zasięg to chyba dość dobre jest Orange z racji zasięgu CDMA ( osobiście nie korzystałam, ale ogólnie cieszy się pozytywną opinią). Nie wiem jak jest w chwili obecnej z możliwością testowania? jeśli nadal operatorzy coś takiego oferują , to warto z tego skorzystać.

Raz tylko korzystałam z neta mobilnego (blueconnect) i niestety połączenie z siecią graniczyło z cudem- średnio co 1-2 min . mnie wywalało ( choć trzeba przyznać , że było to kilka lat temu, kiedy to net mobilny wchodził dopiero na rynek). Być może od tego czasu trochę się u nich pozmieniało.

Osobiście wydaje mi się , że korzystniej wypada stacjonarny. Nie tylko pod względem stabilności , ale i cen . W neostradzie, ceny spadły o 25 %, a nie trzeba się martwić wszelkimi limitami etc.

wiec tak - zamowilem modem huawei e169, i narazie czekam do rozwiazania umowy, wybralem play na karte jednak chyba skusze sie nad kupywaniem starterow na allegro orange free z bonusie, jakis pan stwierdzil aby brac kablowke, jedyny dostawca u mnie to wlasnie moj obecny, a gdzies na gorze jest screen jak to dziala

Zobaczysz czy cie kompresja obrazkow nie bedzie wkurzac

To jest mało plus jest tego taki że że te 100 mb przechodzi na następne miesiące i co miesiąc się powiększa jak nie używam:D

ale ja kupiłem to dla modemu jak się skończy umowa to zrezygnuje z tego będę mieć sam internet+telefon

a modem mi pozostanie bo na własność:D

i tylko będę używać iplusa lub może jak play zmieni trochę ofertę na kartę internetu to może zmienię na jego:)

przeciez play online na karte daje 2 gb transferu za doladowanie za 30 zl

Play na kartę jest dobry ale minus playa to ograniczony zasięg i szybkość do 1 mb/s

ale jeśli masz dobry zasięg to fajnie chodzi:)

ale jest 1 minus krótkie ważności doładowań

porównanie iplus vs play online

iplus prędkość do 7.2 mb/s ,play do 1 mb/s

iplus zasięg prawie wszędzie ,play zasięg tylko w miastach

iplus doładowanie 6gb ważność 6 miesięcy play 2 x 50zł ważność prawie 4 miesiące(112 dni)

iplus 100zł limit 6gb play 2 x 50zł 8gb

Podobnie wychodzi jak porównanie iplusa porównanie innych sieci różnią się tylko limitem lub ważnością :stuck_out_tongue:

Jakby play coś zrobił z tą ważnością chociaż a potem może z działaniem na wsiach to by było spoko

bo prędkośc 1 mb nawet starcza :smiley:

ale podobno przyspieszą za jakiś czas do 2-3 mb

Test playa w mojej miejscowości

szybkość umts 0,5-1mb ale jak jest dobry zasięg to 1 mb/s

Test plusa w mm

szybkośc umts ok. 256 kb/s trochę kiepski zasięg jedna kreska

Za to jak testowałem u kogoś iplusa ale w centrum to było 2 mb/s

Play ma taki plus że daje dużo nadajników dzięki temu zasięg mam lepszy netu

do mojego domu w iplusie nie dochodzi umts jest na podwórku

a w play jest zawsze …

ale chyba temu tak jest bo nadajniki playa są 2 umts i są położone w centrum

a plusa są położone na jakieś działce…

Wg mnie play jest dobry bo inwestuje w sieć taki orange i era nawet nie dadzą nadajnika umts …

a play ma 2 + 1 gsm

to ile dostaje w iplusie na karte za doladowanie 30 zl na miesiac, taka kwota mnie intenresuje lub 50 zl na 2 miesiace ; >

Kwota zasilenia Bonus Okres

ważności bonusu

5-10 zł 151,2 MB 2 dni

10-19 zł 152,3 MB 7dni

20-29 zł 504,7 MB 7dni

30-49 zł 1038 MB 30 dni(miesiąc)

50-74 zł 2071,7 MB 60 dni(2 miesiące)

75-99 zł 4096 MB 90 dni (3 miesiące)

100-149 zł 6045 MB 180 dni(6 miesięcy)

150 zł 9506,2 MB 180 dni (6 miesięcy)

Najbardziej się opłaca 100zł na 6 miesięcy

ja zamierzam tyle ładować:P

kupuje doładowanie za 95zł (100zł) na allegro dostaję 115

sprzedaje środki przez smsy premium

i wychodzi mi 53 zł (6 miesięcy)

tak można zrobić w każdej sieci prepaid :smiley:

Tu masz wszystko opisane o ofercie

http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc … karte.html

Ja kupiłem starter i jest ok jak jest dobry zasięg:D

Możesz sobie też kupić 20zł (66 mb) i przetestować:-)

lub kupić starer np. simplusa i przenieśc go do tej oferty za 1.50

Mi ta oferta bardziej odpowiada ponieważ mam netbooka i chcę mieć net wszędzie

a tak jak miałem laptopa i play online i wyjechałem na wieś to netu nie miałem

bo tam tylko zasięg plusa,ery,orange

Pozatem dam ci radę przy wyborze netu kieruj się też zasięgiem żeby był umts :]

Tu masz sprawdzoną mapkę

http://mapa.btsearch.pl/

wpisujesz miejscowośc i wiesz jakie nadajniki i jakich sieci u ciebie są:D

ja właśnie temu że u siebie w miejscowości mam umts w plusie i w playu

biorę ich oferty najbardziej pod uwagę:D

Też myślałem wcześniej nad orange free ale testowałem to kupiłem starter za 5zł i zmieniłem na taryfę ofnk

i ta kompresja mnie strasznie zniechęciła

w plusie możesz sobie ją włączyć samemu bez problemów

możesz przez to oszczędzić sporo transferu ale przeglądać nk np. się tak nie da :stuck_out_tongue: