Ubuntu lub jego rodzinka
Nie polecam instalacji Windows 98 na tym kompie, jak już to może 2000.
Polecał bym Ci Fluxbuntu, nie potrzeba antywirusa, system jest lekki, wszystko legalne i za darmo, wiec nie musisz wydawać nie potrzebnie kasy na tego kompa, bo już się nie opłaca
to nie zbyt dobry pomysł przy tak małej ilości ramu.
Xubuntu ?
Ok spróbuję zainstalować Millennium a potem Fluxbuntu.
nieźle, nieźle, życzę miłej pracy na komputerze. (nutka ironii)
Ja polecam Damn Small Linux.
Niestety Millennium się nie zainstalował (pisało że mam złą płytę), a Fluxbuntu nie chciał mi się uruchomić.
xp nie ma duzych wymagan P2 233,64mb ram,2gb dysk
I system będzie się 2 godziny uruchamiał ?
Teraz mam zainstalowanego XP ale tak trochę się przycina a poza tym za 29 dni nie będę mógł go używać bo trzeba będzie aktywować. A Windows był już aktywowany na innym komputerze.
A LinOS?
A ja polecam Windows NT 4 Workstation. Kupisz na allegro nówkę w folii za 80 PLN. A jeśli chodzi o *BSD - odradzam w tym przypadku. Używają tego samego GUI co linux więc mają (mniej-więcej) takie same wymagania. Natomiast Solaris to ma wymagania bardziej zbliżone do visty niż do XP.
…
Tzn. jakiego tego samego? Na Linuksa jest wiele środowisk graficznych, niektóre potrzebują 16MB RAM, inne 512… trochę chyba za duże rozbieżności żeby uogólniać.
Z tym Solarisem też bardzo przesadziłeś, przecież wystarczy 256 Ram i średni procek żeby system sprawnie działał.
Za 80zł to już można by kupić 2x szybszy procek + trochę Ramu… zamiast wyrzucać na system. (teraz Celerona ~2GHz można za mniej niż 20zł dostać, stare kości Ram są jeszcze tańsze…).
Dalej polecam jakiegoś Linuksa z np. Xfce, poczytaj tutaj:
Właśnie przyjechał do mnie kolega co dał mi tego kompa i dał mi płytę (od tego komputera) z Windowsem 98 SE tylko że nie mam klucza produktu. Czy na płycie on gdzieś jest zapisany?
Debian business install + fluxbox
Nie. Jest na pudelku, na takiej naklejce (lub na komputerze przyklejone).
EDIT:
Próbowaleś Damn Small Linux lub FreeDOS (nie martw się, GUI ma).
Jeżeli ten kolega ma system z tej płyty (to jak sie zainstaluje) wezcie everesta i sprawdzcie klucz
No tak tylko że ten komputer leżał u niego na strychu, a on przywiózł mi samą płytę i nie wiem jaki jest klucz produktu, a bez niego nie zainstaluje 98.