Jaki najlepszy system na ten komputer?

Ubuntu lub jego rodzinka :smiley:

Nie polecam instalacji Windows 98 na tym kompie, jak już to może 2000.

Polecał bym Ci Fluxbuntu, nie potrzeba antywirusa, system jest lekki, wszystko legalne i za darmo, wiec nie musisz wydawać nie potrzebnie kasy na tego kompa, bo już się nie opłaca :wink:

to nie zbyt dobry pomysł przy tak małej ilości ramu.

Xubuntu ?

Ok spróbuję zainstalować Millennium a potem Fluxbuntu.

nieźle, nieźle, życzę miłej pracy na komputerze. (nutka ironii)

Ja polecam Damn Small Linux.

Niestety Millennium się nie zainstalował (pisało że mam złą płytę), a Fluxbuntu nie chciał mi się uruchomić.

xp nie ma duzych wymagan P2 233,64mb ram,2gb dysk

I system będzie się 2 godziny uruchamiał ?

Teraz mam zainstalowanego XP ale tak trochę się przycina a poza tym za 29 dni nie będę mógł go używać bo trzeba będzie aktywować. A Windows był już aktywowany na innym komputerze.

A LinOS?

A ja polecam Windows NT 4 Workstation. Kupisz na allegro nówkę w folii za 80 PLN. A jeśli chodzi o *BSD - odradzam w tym przypadku. Używają tego samego GUI co linux więc mają (mniej-więcej) takie same wymagania. Natomiast Solaris to ma wymagania bardziej zbliżone do visty niż do XP.

Tzn. jakiego tego samego? Na Linuksa jest wiele środowisk graficznych, niektóre potrzebują 16MB RAM, inne 512… trochę chyba za duże rozbieżności żeby uogólniać.

Z tym Solarisem też bardzo przesadziłeś, przecież wystarczy 256 Ram i średni procek żeby system sprawnie działał.

Za 80zł to już można by kupić 2x szybszy procek + trochę Ramu… zamiast wyrzucać na system. (teraz Celerona ~2GHz można za mniej niż 20zł dostać, stare kości Ram są jeszcze tańsze…).

Dalej polecam jakiegoś Linuksa z np. Xfce, poczytaj tutaj:

http://jakilinux.org/aplikacje/menedzer … ro-z-xfce/

Właśnie przyjechał do mnie kolega co dał mi tego kompa i dał mi płytę (od tego komputera) z Windowsem 98 SE tylko że nie mam klucza produktu. Czy na płycie on gdzieś jest zapisany?

Debian business install + fluxbox :slight_smile:

Nie. Jest na pudelku, na takiej naklejce (lub na komputerze przyklejone).

EDIT:

Próbowaleś Damn Small Linux lub FreeDOS (nie martw się, GUI ma).

Jeżeli ten kolega ma system z tej płyty (to jak sie zainstaluje) wezcie everesta i sprawdzcie klucz

No tak tylko że ten komputer leżał u niego na strychu, a on przywiózł mi samą płytę i nie wiem jaki jest klucz produktu, a bez niego nie zainstaluje 98.