Pfsense i OPNsense mogą być programowymi routerami, klientami oraz serwerami VPN.
Wystarczy komputer PC wyposażony w procesor x86 z akceleracją kryptografii (AES-NI) oraz minimum 2-portową kartą sieciową (koszt zakupu zwykle 20-50zł).
Pfsense i OPNsense mogą być programowymi routerami, klientami oraz serwerami VPN.
Wystarczy komputer PC wyposażony w procesor x86 z akceleracją kryptografii (AES-NI) oraz minimum 2-portową kartą sieciową (koszt zakupu zwykle 20-50zł).
karta sieciowa na usb plug and play
a nie da sie z karta sieciowa inputową na usb a wyjscid przez port lan?
i czy jest to na linuxa?
Pod Linuksem takie kary działają bez problemów, pod OpenBSD, na którym bazują pfSense i OPNsense to nie wiem.
Czy mam rozumieć że muszę zainstalować systerm operacyjny inny niż linuź np. OpenGSD żeby to działąło?
Wchodzisz na stronę, dajmy na to, pfsense, ściągasz iso i instalujesz. Instalator nie jest piękny, ale w zasadzie instalacja polega na tym, ze naciskasz dalej. Jedyne, co trzeba zrobić to podać ip przy pierwszym uruchomieniu.
Jak nie potrzebujesz WG, to na linuksie jest jest ipFire czy ClearOS. W przeciwieństwie, do pfSense, z tych nie korzystałem i nie wiem na ile są to problematyczne dystrybucje routerowe. Nie powinno być szczególnie trudne.
Ostatecznie zarządzasz tymi dystrybucjami podobnie jak dd-wrt - przez stronę.
Dzieki
Ale czy przy ipFire czy ClearOS oznacza możliwość zainstalowania na routerze?
Myślałem że cały czas piszemy o dedykowanym kompie z Linuxem.
Nie (o ile nie ma jakichś specjalnych dedykowanych urządzeń).
Piszemy o dedykowanym kompie (lub VM).
Takie kompy pod pfsense itd. wyglądają tak:
Dzięki - świetny przykład z Aliexpress.