Jaki najszybszy router Asusa (przez LAN) pod dd-wrt + VPN skonfigurowany na dd-wrt?

Jaki polecacie naszybszy router Asusa (połączony przez LAN) kompatybilny z oprogramowaniem dd-wrt które będzie skonfigurowane np. na NordVPN?

Obecny Asus RT-AC68U wyciąga DOWNLAOD (przez LAN-RJ-45) tylko lub aż między 20 a 30 Megabitów na sekundę

przy łączu 500 Megabitów na sekundę.

Czy istnieje inny Asus który wyciągnie znacznie szybciej z uwagi na szybszy procesor (liczy się głównie ilość GHz jednego wątka w dekodowaniu OpenVPN UDP), ilość RAMu oraz kompatybilność z dość stara juz listą na stronie dd-wrt?

Np brak tam zupełnie routerów AX.

Parafrazując literówkę, to bierz dowolny z przysawkami na lustra.

Zająłeś J i wyraz przypomina router „na szybę” a przecież ludzie chowają nawet w „pawlaczu” jak nie potrzebują wi-fi.

W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić, jaką masz prędkość w wypadku łączenia przez PC.
Druga kwestia, którą możesz zobaczyć, to Wireguard, który jest szybszy niż OpenVPN.

Niestety OpenWRT i DD-WRT nie nadają się na większość nowych routerów z braku sterowników.

Spójrz prosżę poprawiłem dla uściślenia- oczywiście chodzi mi o prędkość w LAN przez kabej RJ-45.
Jaka jest teraz twoja odpowiedź?

Dziękuję za odpowiedź jednak zupełnie jej nie rozumiem - o jaką literówke chodzi - poprawiłem nieco oryginalny post, przeczytaj proszę raz jeszcze i odpisz proszę.

Kto z Was też tak stosuje?

Ja w ogóle nie rozumiem co ty chcesz kombinować?

Wejdź na stronę konfiguracyjną routera, potem LAN i potem Switch Control. Wyłącz tam wszystko i zapisz. Powinien uruchomić się ponownie cały router i zobacz wtedy kalce masz prędkości po kablu.

Na Diable wszystko

https://www.asus.com/support/FAQ/1011711/

Dzięki ale jak w temacie ten router nie chodzi na oprogrsamowaniu Assusa tylko na alternatywnym DD-WRT . com poza tym wylaczylem tam to co nieptorzbene

Wątpię, że ktoś kupuje taki router i bawi się w DD-WRT kiedy Asus robi swój firmware właśnie na bazie DD-WRT. Na oryginalnym firmware chodziło dobrze?

Czego nie rozumiesz?

ruch VPN jest szyfrowany a router ma za mała moc obliczeniową zeby to odszybfrowywać i zaszyfrowyewać na tyle szybko by transfer był wysoki
to zalezy głównej mierzde od rodzaju procesora, siły 1 wątka w GHz, ilosci RAM i flash.

chce aby zamiast 20 Megabitów na sekunde przesylal mi zaszyfrowany ruch np. z predkoscia 200 Megabitów na sekundę chociaż to mało możliwe ale na pewno da się więcej tylko któ©y wybrać?

Serio Asus robi na bazie DD-WRT? to Dlaczego jego nowe routery nie sa wspierane przezz DD-WRT?

Mylisz oryginalne oprogramowanie routera Asusa z altenratywnym co sie nazywa Merlin/MerlinWrt czsami nawet mowia Asuswrt

a dlaczego wole na DD-WRT? bo maja lepsze zabezpieczenia, a producent ma pelno backdoorów, a alternatywnie programnie prawiew ogole nie ma.

Nie wiem czy jakikolwiek router domowy da radę na VPN i szybciej. Ja mam TP-Link Archer AX6000, mocny procesor, 1GB RAM i też każdy VPN zwalnia mi 600Mb/s do 20Mb/s

Może ten by sobie lepiej z tym radził bo chyba najmocniejszy sprzętowe do domu:

Dzieki za info o tych 20mb - wiele routerow ma wlasnie takie jednostki ze pozwalaja tylko na takie predkosci ale moze te najlepsze Asusy z listy dd-wrt . com dzadza rade - bo przypominam, liczy sie najbardziej prekosc 1 watku procesora.

4-rdzeniowy procesor 2GHz bedzie wolniejszy w transferze vPNowych danych niz dwurdzeniowy 1.8Ghz.

a te QNAPy nie wchodza w gre bo nie sa na liscie DDR-WRT.

a moze mozna zrobic tak zeby to inny komputer realizowal funkcje routera? wystarczylby bardzo slaby komp bo on jest itak szybszy od mocny obliczeniowej routerow dzisiejszych?

Ja się na tym nie znam :slight_smile:

Szkoda, ale i tak mi dostarczyłeś ważnej informacji z uwagi na szybkość Archera C7 w trybie VPN client.

AsusWRT bazuje na Tomato.

DD-WRT jest na AC68 tylko dlatego, że został zakupiony pakiet developerski od Broadcoma i do firmware dodawane są własnościowe bloby. Dziś pewnie nie ma sponsorów na takie wybryki.

Trochę poczytałem i moje jakiekolwiek wcześniejsze sugestie poza „nie ma ciekawych routerów” są w zasadzie do kitu.

Raczej nie dadzą.

Można. Tak jak wspomniałem należy użyć wireguarda. NordVPN używa własnościowej implementacji -NordLynx.

Dzięki

ale dlaczego należy użyć wire guarda? / NordLynx - Routery wspieraja maksyamalmei tylk OpenVPN.

A na komputerze to czemu mam zastosować cos innego niz OpenvPN, Wierguard jest taką ciągłą beta, z bugami.

Dlatego, że ma większa wydajność w wypadku słabych sprzętów. OpenVPN ma niezależnie od wszystkiego dość duży narzut.
wyniki dla NordVPN dostępne są min tu:

Jak rozumiem chodzi ci ostatecznie o uzyskanie jak największej przepustowości, dlatego o tym mówię.

NIe, to nie jest beta. W każdym razie nie na linuksie.

A OpenVPN niby nie ma bugów…

ale Router nie wspieraja Wiereguard/NordLynx

Openvpn dziala dluzej ma mniej bugow znacznie.

ale jak mam niby utworzyc na innym komputerze na linuxie takie cos jesli mam np taki kabel - jedna koncowka USB-A a druga wejscie RJ-45, wpiac to do kompaa z jego netowej wtyczki wyjac przetworzony wireguardowy sygnal, jak to zrobić?

Tak, dlatego wspomniałem, że sugestie z pierwszego posta nie mają sensu.

Ugh…
W sumie nie wiem, czy będzie działać.
Na komputerze serwerze z VPNem ustawiasz IP ręcznie. Włączasz WG (instrukcje są w necie).

Włączmy routing:
sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1

i nadpisujemy bramkę domyślną:
ip route add via dev eth0 (tego można dopisywać ile się chce)
ip route add default dev wg0
ip route add 128.0.0.0/1 dev wg0

wg0 to nazwa interfejsu vpna, eth0 to interfejs karty

Czas na translację adresów:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o wg0 -j MASQUERADE
iptables -A FORWARD -m conntrack --ctstate RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -i eth0 -o wg0 -j ACCEPT

To powinno załatwić translację adresów. Na DHCP routerze musisz wtedy ustawić jako bramkę adres domowego serwera.
Przy czym nie wiem czy to zadziała.
OpenVPN ma dużo rzeczy wbudowanych i dla mnie jest łatwiejszy w konfiguracji (bo częściej używam).

Zarówno OpenVPN jak i WG możesz przetrenować na jakiejś wirtualce. Jak to wszystko cię przerasta, to daj sobie spokój.

Odnośnie kabla, to nie wiem, co masz. Czy to karta sieciowa na USB, czy co.