Jaki polecacie naszybszy router Asusa (połączony przez LAN) kompatybilny z oprogramowaniem dd-wrt które będzie skonfigurowane np. na NordVPN?
Obecny Asus RT-AC68U wyciąga DOWNLAOD (przez LAN-RJ-45) tylko lub aż między 20 a 30 Megabitów na sekundę
przy łączu 500 Megabitów na sekundę.
Czy istnieje inny Asus który wyciągnie znacznie szybciej z uwagi na szybszy procesor (liczy się głównie ilość GHz jednego wątka w dekodowaniu OpenVPN UDP), ilość RAMu oraz kompatybilność z dość stara juz listą na stronie dd-wrt?
W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić, jaką masz prędkość w wypadku łączenia przez PC.
Druga kwestia, którą możesz zobaczyć, to Wireguard, który jest szybszy niż OpenVPN.
Niestety OpenWRT i DD-WRT nie nadają się na większość nowych routerów z braku sterowników.
Dziękuję za odpowiedź jednak zupełnie jej nie rozumiem - o jaką literówke chodzi - poprawiłem nieco oryginalny post, przeczytaj proszę raz jeszcze i odpisz proszę.
Wejdź na stronę konfiguracyjną routera, potem LAN i potem Switch Control. Wyłącz tam wszystko i zapisz. Powinien uruchomić się ponownie cały router i zobacz wtedy kalce masz prędkości po kablu.
Dzięki ale jak w temacie ten router nie chodzi na oprogrsamowaniu Assusa tylko na alternatywnym DD-WRT . com poza tym wylaczylem tam to co nieptorzbene
ruch VPN jest szyfrowany a router ma za mała moc obliczeniową zeby to odszybfrowywać i zaszyfrowyewać na tyle szybko by transfer był wysoki
to zalezy głównej mierzde od rodzaju procesora, siły 1 wątka w GHz, ilosci RAM i flash.
Nie wiem czy jakikolwiek router domowy da radę na VPN i szybciej. Ja mam TP-Link Archer AX6000, mocny procesor, 1GB RAM i też każdy VPN zwalnia mi 600Mb/s do 20Mb/s
Może ten by sobie lepiej z tym radził bo chyba najmocniejszy sprzętowe do domu:
Dzieki za info o tych 20mb - wiele routerow ma wlasnie takie jednostki ze pozwalaja tylko na takie predkosci ale moze te najlepsze Asusy z listy dd-wrt . com dzadza rade - bo przypominam, liczy sie najbardziej prekosc 1 watku procesora.
4-rdzeniowy procesor 2GHz bedzie wolniejszy w transferze vPNowych danych niz dwurdzeniowy 1.8Ghz.
a te QNAPy nie wchodza w gre bo nie sa na liscie DDR-WRT.
a moze mozna zrobic tak zeby to inny komputer realizowal funkcje routera? wystarczylby bardzo slaby komp bo on jest itak szybszy od mocny obliczeniowej routerow dzisiejszych?
DD-WRT jest na AC68 tylko dlatego, że został zakupiony pakiet developerski od Broadcoma i do firmware dodawane są własnościowe bloby. Dziś pewnie nie ma sponsorów na takie wybryki.
Trochę poczytałem i moje jakiekolwiek wcześniejsze sugestie poza „nie ma ciekawych routerów” są w zasadzie do kitu.
Raczej nie dadzą.
Można. Tak jak wspomniałem należy użyć wireguarda. NordVPN używa własnościowej implementacji -NordLynx.
Dlatego, że ma większa wydajność w wypadku słabych sprzętów. OpenVPN ma niezależnie od wszystkiego dość duży narzut.
wyniki dla NordVPN dostępne są min tu:
Jak rozumiem chodzi ci ostatecznie o uzyskanie jak największej przepustowości, dlatego o tym mówię.
NIe, to nie jest beta. W każdym razie nie na linuksie.
ale jak mam niby utworzyc na innym komputerze na linuxie takie cos jesli mam np taki kabel - jedna koncowka USB-A a druga wejscie RJ-45, wpiac to do kompaa z jego netowej wtyczki wyjac przetworzony wireguardowy sygnal, jak to zrobić?
Tak, dlatego wspomniałem, że sugestie z pierwszego posta nie mają sensu.
Ugh…
W sumie nie wiem, czy będzie działać.
Na komputerze serwerze z VPNem ustawiasz IP ręcznie. Włączasz WG (instrukcje są w necie).
Włączmy routing:
sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1
i nadpisujemy bramkę domyślną:
ip route add via dev eth0 (tego można dopisywać ile się chce)
ip route add default dev wg0
ip route add 128.0.0.0/1 dev wg0
wg0 to nazwa interfejsu vpna, eth0 to interfejs karty
Czas na translację adresów:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o wg0 -j MASQUERADE
iptables -A FORWARD -m conntrack --ctstate RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -i eth0 -o wg0 -j ACCEPT
To powinno załatwić translację adresów. Na DHCP routerze musisz wtedy ustawić jako bramkę adres domowego serwera.
Przy czym nie wiem czy to zadziała.
OpenVPN ma dużo rzeczy wbudowanych i dla mnie jest łatwiejszy w konfiguracji (bo częściej używam).
Zarówno OpenVPN jak i WG możesz przetrenować na jakiejś wirtualce. Jak to wszystko cię przerasta, to daj sobie spokój.
Odnośnie kabla, to nie wiem, co masz. Czy to karta sieciowa na USB, czy co.