Zastanawiam się nad wyborem NAS-a do domowych zastosowań. Zamierzam trzymać na nim kopie najważniejszych plików i kolekcję multimediów.
Planuję wykorzystać 3 dyski: 2 x 2TB WD RED + 4TB WD. Czy jest NAS, który umożliwia stworzenie osobnych macierzy:
RAID1 (2 x 2TB)
4TB
Na RAID1 trzymałbym kopie, a na trzecim dysku multimedia. Jeśli takiej opcji nie ma, to pewnie dokupię jeden lub dwa dyski i zepnę w RAID10 lub coś innego.
Zależy mi, żeby multimedia dostępne były w sieci lokalnej przez DLNA lub podobny mechanizm. Na wyjściach HDMI mi nie zależy.
NAS posłuży mi przez najbliższych kilka lat, więc fajnie by było, gdyby miał dość wydajne podzespoły. Może po czasie postawię na nim prywatną chmurę.
Na razie przejrzałem ofertę QNAP, Synology i Asustor, ale jestem nowy w temacie i nie wiem, na co zwrócić uwagę. Budżet to powiedzmy 2,5k, ale nie chcę wydawać pieniędzy na zbędne wodotryski.
Nie, nie mam ochoty (a w zasadzie bardziej czasu) na własnoręczne rozwiązania. Zależy mi na czymś, co kupię, zaopatrzę w dyski, przypnę do sieci i uruchomię w 20 minut, czyli na gotowym rozwiązaniu dla zabieganych
@januszek, dzięki za propozycję. Zerkałem już na DS418play. Różni się czymś istotnym od np. QNAP TS-451±2G?
Jak takie urządzenia wypadają pod względem głośności pracy?
I jeszcze jedno: przećwiczył ktoś już padnięcie jednego z dysków w NAS-ie? Macierz RAID zadziałała poprawnie?
Ogólnie same puszki są w miarę ciche lub znośnie ciche. Oczywiście start i wyłączenie słychać (pisk w Synology). Tylko, że do tego trzeba dodać hałas i wibracje generowane przez dyski, a tu już może być różnie. Jak chcesz spać w tym samym pomieszczeniu to umieść NASa w wyciszonej szafce.
Ogólnie same puszki są w miarę ciche lub znośnie ciche. (…) Jak chcesz spać w tym samym pomieszczeniu to umieść NASa w wyciszonej szafce.
Chcę spać w tym samym pomieszczeniu, a NAS-a wsadzić do szafy. Dyski w nocy będą raczej odpoczywać, więc nie powinny generować zbyt wiele hałasu czy wibracji.