Jaki Notebook do 5000 złoty

Witam zamierzam kupić notebooka ponieważ muszę go używać w szkole… niestety nie wiem jakiego kupić… która firma jest dobra a która nie itp Szukam notebooka do maksymalnie 5000 złoty, oczywiście musi być nowy

pozdrawiam i dziękuję

może trochę konkretniej?

moja propozycja: http://www.allegro.pl/item217373127_tos … torba.html

HP, Asus, Toshiba, Lenovo, Dell

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/150398

minus to 17" trochę więcej waży.

A tu możesz poczytać, popatrzeć :wink: … forum też świetne

http://www.notebookcheck.pl/

Napisz może, do czego będziesz go używał - będzie łatwiej szukać odpowiedniego sprzętu. Czego będziesz się na nim uczył? Z bardziej znanych i “raczej bezpiecznych” firm przy zakupie to można wstępnie polecić IBM/Lenovo, Sony, Fujitsu-Siemens, Apple, Asus, HP (choć na forach słychać narzekania na ich serwis), Panasonic, LG, Dell…

Tylko Acera omijaj szerokim łukiem :slight_smile:

A subiektywnie to polecam laptopy IBM\Lenovo serii ThinkPad - bardzo przemyślane konstrukcje :slight_smile: oraz Sony i Panasonic - te dwie marki także stawiają na jakość. Pozdrawiam.

do nauki chyba nie bardzo potrzebny ci lapek za 5 k ?

napisz do jakich celów go wykorzystasz … mam nadzieję że nie jesteś typem co szuka lapka do grania w nowe gry … :?

Może lepiej nie kupuj Fujits Siemens, bo ja go mam i po około pół roku zaczynają wypadać klawisze (nie katuje go, wręcz więcej używam myszy niż klawiatury). Koleżanka mojej mamy ma syna, który też posiada taki laptop i żali się nie tylko na wypadające przyciski (ma go dłużej niż ja, nawet za darmo chciał mojej mamie taki szajs dać :D).

kup sobie mac booka. :stuck_out_tongue:

http://pigmej.eu/google/laptopy.php?cx= … zukaj#1048

Ze swojej strony mogę jedynie powiedziec, że polecam Della.

Zero problemów ze sprzętem, szybka reakcja w razie awarii (warto dopłacić do 3 letniej Next Business Day), zero problemów ze strerownikami Windows/Linux

za 3 tysiaki już masz wypasionego lapa z 2gb ramu od Della a Dell to bardzo dobra firma :

http://allegro.pl/item219046405_dell_64 … abusi.html

members92

bez gwarancji… bo bardzo wątpie aby były one z gwar w polsce mimo iż tak jest napisane na allegro. Poproście service Tag danego modelu i gwarancje sprawdzcie online na stronie della (stawiam, że te mają Międzynarodowy Tag, co nie znaczy, że mają gwarancję międzynarodową)

i “stary” procek Duo Core 1.83Ghz T2130

A jeśli gwarancja jest na polsce jak napisał wystawiający to kupuje wszystkie pozostałe.

do gier ten laptop pewnie nie bedzie a do muzyki filmów i internetu wystarczy.

Mój Tata ma T60 i bardzo zadowolony jest.Na allegro można je złapać za 5 kafli.

wystarczy ze sporym zapasem,

ale po co kupować coś co w momencie kupowania nie jest “swierze” ?

Może dlatego że jest dobre?

Tydzień temu kupiłem IBMa T43 z prockiem Intel Pentium M 1,86 za 3k zł i uważam, że lepszego sprzętu za tą cenę znaleźć nie mogłem. Jeżeli laptop ma być samodzielną, mobilną jednostką, a nie robić za stacjonarnego kompa z podpiętym zewnętrznym monitorem, klawiaturą i myszką, to tak samo jak wnętrzności liczą się obudowa i osprzęt. Nie ma sensu w takim przypadku inwestować w lapka z niewygodną klawiaturą czy nieprecyzyjnym touchpadem, bo tych elementów nie można wymienić na lepsze (jasne, można podpiąć wszystko pod usb, ale co to wtedy jest za mobilność?). Ważne jest wykonanie zawiasów pokrywy - muszą być solidne, bo inaczej po roku używania może się okazać, że aby utrzymać ekran w odpowiednim kącie nachylenia konieczne będzie przytrzymywanie go ręką :slight_smile: Ponadto klapa powinna mieć dobry system utrzymujący ją w pozycji zamkniętej - jeśli się otworzy w transporcie byle jaki śmieć może się dostać między matrycę i klawiaturę i zostawić na ekranie swój odcisk. Sama obudowa powinna jak najmniej trzeszczeć i najlepiej nie uginać się - ona ma chronić płytę główną i podzespoły do niej przyczepione. Nawet dla samego zwiększenia czasu działania na baterii warto czasem zrezygnować z silniejszego procesora i karty graficznej, jeżeli nie będziemy ich wykorzystywać w stu procentach i jeśli nie są nam niezbędne…

Nie samym prockiem “żyje” laptop…

Romek , przejdź się do sklepu, pooglądaj i najlepiej popracuj trochę na laptopach różnych firm i zadecyduj które Ci się po prostu podobają w odpowiednim przedziale cenowym. Następnie napisz na forum nazwy modeli, albo opisz ich wyposażenie oraz przewidywane przez Ciebie główne prace, jakie laptopowi będą powierzone :slight_smile: Wtedy będzie łatwiej zdecydować, czego potrzebujesz.

Pozdrawiam.

Wiem, że nie samymi parametrami żyje laptop ale za cenę 5 K nie ma co brać “starszych” rozwiązań.

Ja u siebie mam intel t1350 i też jestem zadowolony bardzo ale kupowałem go rok temu.

Kupi laptopa z procesorem t2130 “dzisiaj” a “jutro” będą one w muzeum.

Co acer jest super :stuck_out_tongue:

nie podzielam twojgo optymizmu :stuck_out_tongue:

za 3 k kupisz HP z core 2 duo 1,83ghz 1 gb ram dysk 120 gb i inne …

author_vision

Ale HP nie moze się równać z IBM jeśli chodzi o jakość, tak samo HP z Dellem.

ok tak sobie mów :slight_smile:

ale ok trzymam się tego co piszesz …

ale i tak za 3 k można kupić imv teraz lenowo z core 2 duo 1 gb ram dyżum dyskiem i innymi bajerami ;]

więc 3 k za pentium m to przesada :stuck_out_tongue:

Po prostu nie potrzebuję większej mocy obliczeniowej :slight_smile: Nie odczuwam potrzeby uczestniczenia w wyścigu zbrojeń. Wymagam od sprzętu niezawodności, dobrej ergonomii, długiego czasu pracy na bateriach, solidnego pakietu gwarancyjnego, nie rzucającego się w oczy wyglądu. T43 mi to zapewnia. Oczywiście lapek nie jest pozbawiony wad - ma tylko 2 porty USB i 40GB dysk - to trochę przeszkadza, ale z drugiej strony ma kieszeń ultrabay i gniazda PCMCIA oraz ExpressCard jednocześnie. Poza tym zakochałem się w trackpoincie od pierwszego muśnięcia :stuck_out_tongue: (nie potrzebuję myszki do gry w GTA:SA) I te trzy lata międzynarodowej gwarancji :slight_smile: I lampka w obudowie matrycy (jest bardzo przydatna!) :slight_smile: Wolę po prostu sprzęt trochę starszy, ale o przemyślanej budowie. Ale to tylko takie moje prywatne upodobanie. Pozdrawiam.