Jaki notebook wybrac? nowy czy używany?

chce kupic notebook’a ale nie wiem jakiego. do wydania mam około 3000 pln. czy zainwestowac w nowego, czy moze cos uzywanego ale nie starego. widzialem gdzies notebook’i tzw. po-leasingowe. a komp bedzie mi służył glownie do internetu i do ogladania filmow, bo w gry to ja żadko ciupie 8) tak wiec prosze o “fachowe” rady. z gory dziekuje

Czy to sprawdzona porada??

Przenosze.

Nowy jak już. :smiley:

Nie zgodzę się. Nowa rzecz za

to nie będzie dobra rzecz.

Osobiście używam w domu i polecam California Access. Znajdziesz tam kilka interesujących modeli w tej cenie.

Ale zwróć uwagę że:

Do takich celów zupełnie wystarczająca. Szczególnie polecam zakup nowego noteboka ze względu na akumulator, który w starym noteboku z pewnoscią w niedługim czasie trzeba bedzie wymienic na nowy a jest to dosyć spory wydatek.

Z całym szacunkiem fiesta ale wydatek 3000 PLN na maszynę, której potem nie będzie można przezbroić to pomysł - delikatnie mówiąć - bardzo nietrafiony. Szkoda kasy. W laptopach rozwój technologii jest bardzo szybki i pozostają dwa wyjścia:

• nie kupować nowego, gdyż za chwilę będzie “stary” ( to tak jak z nowym autem: zaraz po wyjeździe z salonu traci ono na wartości),

• kupić najtańszy model ze średniej półki (żeby potem kasy nie żałować) - skoro to już musi być laptop (pomyśl fiesta jaki można sobie poskładać stacjonarny za taką kaskę).

Naprawdę to jedyny wyznacznik? Kolega logix84 określił swoje potrzeby. Pytanie tylko dlaczego chce zakupić komputer przenośny do domu?

To już najmniejszy problem. Może ma mały pokoik. :?

Na 100% nowy! !!

ale jednak

to co on ma kupić? bo ja się zagubiłem w akcji… :wink:

podam przyklad nowego notebooka

cena:3080zł

procesor intel celeron d 325 (2,53GHz)

dysk 40GB

pamięć ram: 256MB kingston

karta ATI mobility radeon 9000 64MB

nagrywarka DVD

do tego system windows XP pl

i to widzialem w jednym ze sklepow u mnie w miescie :smiley:

i zapraszam do postawienia xp :?

dlatego uważam, że na dobrego laptopa 3000 PLN to stanowczo za mało :!:

ja mam XP i 256MB ramu i jakos dziala :stuck_out_tongue: chociaz caly czas licze na to ze uzbieram na kosc 512 :smiley: tu masz ze sklepu internetowego za 2890zł

Stachan, trochę się pogubiłem, ale chyba wiecie o co chodzi :smiley: :smiley:

owszem - jakoś działa natomiast ja osobiście nie polecam xpeka na 256RAM

spoko Bażant - wiemy :wink:

Proszę bardzo do wyboru i koloru :smiley:

Bardzo bogata oferta lapków do 3500 zł.

Do 3 tyś cztery pierwsze strony.

Szkoda tylko że zestawów w cenie do 3 tys. z 512 RAMu i OS Win XP Home znalazłem tylko 2 :(.

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr … _0_0_0_0/1

A czy opłaca się kupić używanego lapa bez gwarancji? Mam okazje kupić fajny sprzęcik za bardzo niską cenę, ale sprzedający daje mi tylko 1 m-c gwarancji rozruchowej. Średnio ile wynosi “życie” laptopa?

to zależy od modelu i marki oraz czy jest możliwość jego przetestowanie.

masz 1m na przetestowanie sprzętu.

to zależy od laptopa osobiście używałem kilkuletniego (zakupionego jako używanego) i działał bez zarzutu (wymieniona była tylko bateria, która nomen omen i tak prędzej czy później pada). sprzedałem go jeszcze za dobry pieniądz - to był p3 comapaq najwyższy model na tamte czasy.

porządne laptopy dobrych marek działają latami.