Witam.
właśnie wyposażam sobie kuchnie i jestem na etapie kupna okapu…
Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę przy wyborze, nie wiem jakie firmy się specjalizują w tej dziedzinie…potrzebuję okap o wymiarach do 60 cm.
Jak masz okno, to wystarczy, a jak aneks w sypialni, to i tak lepiej zrezygnuj z jajecznicy na boczku z ceubilką. To tak żartem, w pierwszym przypadku rzadko skorzystasz, a w drugim… jeden pies praktycznie, patrz na długość gwarancji i cenę części zamiennych.
Jeśli nie masz komina, to okap średnio się sprawdza. Ja też kupiłem na próbę i w ciągu 2 lat włączyłem go tylko 4 razy.
Komin to podstawa. Sam nie miałem komina i okap w mieszkaniu w jakim mieszkałem wcześniej i okap nie był tak wydajny jak ten podłączony do komina. Jesli nie masz komina to najlepiej będzie postawić na jakiś porządny okap z filtrem węglowym. Filtr taki zatrzyma nieprzyjemne zapachy które mogą dostać się do mieszkania.
Jeśli miałbym tutaj polecić dobrą firmę to będzie to Nortberg, firma specjalizuje się konkretnie w ich okapach, nie wiem ile chcesz przeznaczyć na okap ale najlepiej zobacz sobie ich katalog. Zobaczysz sobie jakie maja okapy i w jakich cenach. http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id5201,jakie-okapy-kuchenne-oferuje-nortberg
Miałam tak samo! Jest, a go nie używam.