Chciałem wydrukować parę rzeczy np. wkładki do pudełek CD jewel case, ale nie mam odpowiedniego papieru. Czy papier na jakim są robione ulotki to jest papier kredowy? Ale wszystkie kredowe błyszczące które znalazłem na Allegro są do laserówek. Z kolei fotograficzne to chyba nie to, bo są jednostronne i bardzo grube (ponad 200g) A mi chodzi o tylko trochę grubszy niż standardowy drukarkowy (nie wiem, aby była grubość ze 120-150g). Najlepiej aby była to paczka 50-100 szt. dwustronny A3 (w razie potrzeby można przyciąć).
Np. taki papier z powierzchnią jak w gazetkach z Biedronki/Lidla tylko trochę grubszy, jest coś takiego w sprzedaży do drukarek atramentowych?
Tylko właśnie nie jestem pewien co do tego papieru kredowego.
Wszędzie piszą że tylko do laserowych (lub nie piszą wcale).
Z kolei drukarki laserowe kolorowe są bardziej do druku np. wykresów a nie zdjęć.
Drukarki atramentowe mają tusz wodny , który musi wsiąknąć w papier
Np. w podanym linku jest opinia że się rozmazuje:
Z to ogłoszenie ma ciekawy opis:
Papier kredowy, to papier powleczony specjalną warstwą, którą tworzy mieszanina pigmentu mineralnego i kleju. Biały pigment mineralny zazwyczaj stanowią siarczany baru i kaolinu. Można wybrać papier matowy albo błyszczący, w zależności od zapotrzebowania. Charakteryzuje się on ostrym odwzorowaniem szczegółów. Kolory są kontrastowe i naturalne. Oczywiście jego powierzchnia jest gładka i przyjemna w dotyku. Niestety, nie jest on odpowiedni do ponownego zadrukowania… Również pisanie po nim może okazać się trudne albo niemożliwe. Konkretnie spowodowane jest to jego obniżoną wsiąkliwością. (…)
Ze względu na obniżoną wsiąkliwość nie można go użyć jako notatnika.
z kolei w niektórych ogłoszeniach podają:
do druku laserowego, cyfrowego (lub digital)
a co to jest druk cyfrowy? Atramentowy? Chyba nie…
inne ogłoszenie ma jedną opinię że się rozmazuje tusz