Jaki Pc do 4000zł, obróbka filmów, efekty fx, modeling 3d oraz gaming.

Potrzebuję PC(podzespoły,obudowa) do 4000zł do obróbki filmów i nakładania efektów specjalnych, w rozdzielczości 2560×1440, w takich programach jak davinci resolve, VSDC Free Video Editor itp. oraz do tworzenia animacji 3d i modelingu w takich programach jak Cinema4d, Blender. Co polecicie w tych pieniądzach, aby wszystko w miarę płynnie się odbywało. W wolnym czasie PC używany będzie do gamingu w gry typu GTA V, Red Dead Redemption 2, Assasin’s Creed :Odyssey itp. Myślałem złożyć coś na bazie ryzen 5 3600. Pozdrawiam.

Sama jednostka bez systemu czy monitora?
Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/qnlzg9j7p

• Chłodzenie procesora SilentiumPC Fortis 3 140mm
  • Zasilacz do komputera SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold
  • Pamięć RAM DDR4 G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
  • Dysk SSD Crucial 480GB 2,5" SATA SSD BX500
  • Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 3600
  • Płyta główna Socket AM4 MSI B450-A PRO MAX
  • Karta graficzna AMD Gigabyte Radeon RX 5600 XT GAMING OC 6GB GDDR6
  • Obudowa do komputera SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black

Ewentualna alternatywa dla grafiki od zielonych Zotac GeForce RTX 2060 6GB GDDR6

Chyba się koledze pomyliło z komputerem do gier…
Wg zaleceń programów potrzebne 32GB i jakaś grafika z najlepiej 12GB, ale takie sporo kosztują.
Dodatkowo warto szybszy SSD, na którym będą programy działać i magazyn danych.

Jedyny słuszny procesor w tej cenie Do Ryzen 3700 niestety brakuje monety.

Fajne chłodzenie, które da sobie z nim radę.

W porządku grafika z 8GB pamięci.

Dysk na system i programy, jeden z najlepszych.

Magazyn danych, obecnie Seagate stawiam na równi z innymi o ile nie lepiej.

Bardzo dobra płyta główna, która wytrzyma intensywną pracę.

RAMu, RAMu jak najwięcej.

Fajna, dobrze wentylowana obudowa.

Zasilacz z górnej półki z odpinanymi kablami, żeby nie było bałaganu.

niezly syf @panicagaming dalej promuje tego x-kom i dysk jako seagate poleca xDD

Miałeś problemy z nowymi seagate? Ja w ostatnim czasie spokój, a wd i toshiba przyjeżdżają na gwarancji. Na forum się wypowiada 5 osób na krzyż to możesz się wykazać.

Zalecana karta NVIDIA ze wsparciem minimum CUDA, a najlepiej RTX (Optix raytracing).
32GB RAM na początek

Skąd masz te dane? :thinking:

Kolega @anon42271672 ma tutaj rację - jeśli grafika do filmów/efektów itd. to tylko NVidia a AMD/Radeon odpada. Wsparcie dla NVidii w takich programach jest nieporównywalnie większe.

Octane, cycles, vray…

Mam wymieniać dalej programy które albo wymagają API CUDA, albo zdecydowanie lepiej sobie z nim radzą niż z OpenCL?

To wiem, że wiele graficznych lubi CUDA, ale z wymienionych chyba żaden nie kładzie na to nacisku.

Wymaga CUDA, kiedyś były plotki o wersji openCL, nie śledzę rozwoju na bieżąco.

API CUDA jest zdecydowanie bardziej stabilne, dodatkowe funkcje jak akceleracja optix oraz AI-Denoiser wymagają kart Nvidia.

W trybie GPU wymagana karta Nvidia.

davinci resolve

Producent rekomenduje zarówno karty Nvidia jak i AMD, karty obu producentów znajdują się na liście zalecanych urządzeń, więc w tym przypadku nie powinno być problemu.

Z wymienionych przez autora tematu.