Dlaczego ten pendrive kosztuje tylko 2zł https://allegro.pl/oferta/pendrive-usb-drewniany-ciemny-owalny-16-gb-8901136037 ? Ma jakiś mega niski transfer czy po prostu dane będą się nadpisywać? Co sądzicie o takich tanich pendrive’ach? Jeśli to syf, to jaki pendrive na instalkę win 10 tak gdzieś do 10-15zł? Tak, żeby znowu nie instalował się bóg wie ile czasu. Z góry dzięki za odpowiedź.
Bo jest zrobiony z niskiej jakości komponentów, które najpewniej przestaną działać niedługo po pierwszym użyciu. Nadaje się bardziej jako breloczek niż pamięć użytkowa.
W takim razie, jaki pendrive nada się na instalkę win10 która potrzebuje 8GB?
Taki: https://www.x-kom.pl/p/126209-pendrive-pamiec-usb-kingston-16gb-datatraveler-100-g3-usb-30.html
Tu jeden z możliwych powodów:
Zobacz opis no name, USB 2.0. Jedyny plus to cena,choć i tak forsa wyrzucona w błotko.Jak już coś brać to USB 3.0 lub 3.1 min 16GB,od bardziej znanych firm.
Jest takie powiedzenie: biednego nie stać na tanie rzeczy.
Kilka lat temu, kupiłem na Alleg pendrive 16GB po okazyjnej cenie. Niby wszystko było w porządku, pokazywał odpowiednią pojemność, ale filmy których całkowity ciężar był znacznie niższy nie chciały się zmieścić. Spędziłem dużo czasu, aż okazało się, że zostałem wprowadzony w błąd. Sprzedawca, nie robił żadnych problemów, oddał pieniądze wraz z przesyłkami. Po miesiącu zostałem wezwany na komendę policji. Okazało się, że były zgłoszenia na sprzedającego od wielu użytkowników Alleg. Przesłuchanie, w związku z tym, że powiedziałem, że pieniędzy nie straciłem i nie bardzo uśmiecha mi się przychodzić kolejny raz, miałem już spokój.
A chciałem zaoszczędzić z 15 zł. Od tamtej pory karty i pendrive kupuję na miejscu w sklepach stacjonarnych.
Nie pamiętam skąd policja miała moje dane, zdaje się, że Alleg musi udostępniać je w takich przypadkach. Najgorsze, że nie wiedziałem o co im chodzi, a w tamtych czasach trochę ściągałem filmów
Szukaj modeli od SanDiska ,GoodRam,Samsunga czy Kingstona,wpisać dany model,cena osiągi,zapis odczyt.
Zdecydowanie dołożyć,nawet te kilkanaście złotych a martwić się czy za chwilę nie padnie.Na tanich rzeczach można się szybko nauczyć,że takich jednorazówek nie powinno się kupować.
Tylko autor szuka jednorazówki…
Generalnie z najtańszych - Kingston DataTraveler G4, kosztują poniżej 20 zł, zapis <20MB/s ale odczyt lepszy, na Windowsa moim zdaniem jak znalazł.
W tym rzecz, że może nie powinien szukać jednorazówek
To już temat dla autora Ja sam mam garść tanich pendrive’ów (tych Kingstonów) których nie będzie mi szkoda jak zgubię albo komuś pożyczę i “zaginie”
a jak trzeba coś większego przenieść, no to zostaje dysk M2 w obudowie. Natomiast do kopii np. obrazu całego kompa przed formatem czy zgrania ważnych plików jest dysk zewnętrzny 4TB. Więc te 3 kategorie urządzeń pokrywają całe spektrum moich potrzeb… “Szybki, pojemny pendrive” który niestety swoje kosztuje nie jest mi potrzebny.