Jaki pendrive?

Dlaczego ten pendrive kosztuje tylko 2zł https://allegro.pl/oferta/pendrive-usb-drewniany-ciemny-owalny-16-gb-8901136037 ? Ma jakiś mega niski transfer czy po prostu dane będą się nadpisywać? Co sądzicie o takich tanich pendrive’ach? Jeśli to syf, to jaki pendrive na instalkę win 10 tak gdzieś do 10-15zł? Tak, żeby znowu nie instalował się bóg wie ile czasu. Z góry dzięki za odpowiedź.

Bo jest zrobiony z niskiej jakości komponentów, które najpewniej przestaną działać niedługo po pierwszym użyciu. Nadaje się bardziej jako breloczek niż pamięć użytkowa.

1 polubienie

W takim razie, jaki pendrive nada się na instalkę win10 która potrzebuje 8GB?

Taki: https://www.x-kom.pl/p/126209-pendrive-pamiec-usb-kingston-16gb-datatraveler-100-g3-usb-30.html

1 polubienie

Tu jeden z możliwych powodów:

1 polubienie

Zobacz opis no name, USB 2.0. Jedyny plus to cena,choć i tak forsa wyrzucona w błotko.Jak już coś brać to USB 3.0 lub 3.1 min 16GB,od bardziej znanych firm.

2 polubienia

Jest takie powiedzenie: biednego nie stać na tanie rzeczy.

1 polubienie

Kilka lat temu, kupiłem na Alleg pendrive 16GB po okazyjnej cenie. Niby wszystko było w porządku, pokazywał odpowiednią pojemność, ale filmy których całkowity ciężar był znacznie niższy nie chciały się zmieścić. Spędziłem dużo czasu, aż okazało się, że zostałem wprowadzony w błąd. Sprzedawca, nie robił żadnych problemów, oddał pieniądze wraz z przesyłkami. Po miesiącu zostałem wezwany na komendę policji. Okazało się, że były zgłoszenia na sprzedającego od wielu użytkowników Alleg. Przesłuchanie, w związku z tym, że powiedziałem, że pieniędzy nie straciłem i nie bardzo uśmiecha mi się przychodzić kolejny raz, miałem już spokój.
A chciałem zaoszczędzić z 15 zł. Od tamtej pory karty i pendrive kupuję na miejscu w sklepach stacjonarnych.
Nie pamiętam skąd policja miała moje dane, zdaje się, że Alleg musi udostępniać je w takich przypadkach. Najgorsze, że nie wiedziałem o co im chodzi, a w tamtych czasach trochę ściągałem filmów :slight_smile:

1 polubienie

Szukaj modeli od SanDiska ,GoodRam,Samsunga czy Kingstona,wpisać dany model,cena osiągi,zapis odczyt.
Zdecydowanie dołożyć,nawet te kilkanaście złotych a martwić się czy za chwilę nie padnie.Na tanich rzeczach można się szybko nauczyć,że takich jednorazówek nie powinno się kupować.

1 polubienie

Tylko autor szuka jednorazówki…
Generalnie z najtańszych - Kingston DataTraveler G4, kosztują poniżej 20 zł, zapis <20MB/s ale odczyt lepszy, na Windowsa moim zdaniem jak znalazł.

1 polubienie

W tym rzecz, że może nie powinien szukać jednorazówek :wink:

1 polubienie

To już temat dla autora :slight_smile: Ja sam mam garść tanich pendrive’ów (tych Kingstonów) których nie będzie mi szkoda jak zgubię albo komuś pożyczę i “zaginie” :stuck_out_tongue: a jak trzeba coś większego przenieść, no to zostaje dysk M2 w obudowie. Natomiast do kopii np. obrazu całego kompa przed formatem czy zgrania ważnych plików jest dysk zewnętrzny 4TB. Więc te 3 kategorie urządzeń pokrywają całe spektrum moich potrzeb… “Szybki, pojemny pendrive” który niestety swoje kosztuje nie jest mi potrzebny.

1 polubienie