Witam.
Myślę o wymianie dysku SSD w stacjonarce. Obecnie używam jeszcze Samsung 830 Series 64 GB, na którym już ciężko się pomieścić + 2 TB HDD. Chciałbym kupić coś o pojemności ok 500 GB (pod SATA 3) w cenie ok 600 zł. Tak aby starczyło na system, kilka gierek (ok 200 GB) i został zapas na przyszłość. Zastanawiam się nad Samsung 860 EVO 500 GB lub Goodram Iriduim Pro 480 GB. Oczywiście przejrzałem kilka tematów dotyczących obydwu dysków, ale opinii tyle co użytkowników. W Samsungu pamięci TLC, które udają MLC z limitem gwarancji 300 TBW, natomiast w Goodramie pojawiające się co jakiś czas “mulenie”. Przez 6 lat mój obecny SSD “uzbierał” 16,5 TBW. Wiadomo mały dysk to mało danych się przewinęło (tylko system + podstawowe programy). Zakładając nawet, że na prawie 8 razy większym dysku przemielę 8 razy więcej danych to i tak wychodzi ok 130 TBW w 6 lat - więc tak czy siak już po upływie 5 letniej gwarancji.
Który z tych dysków byłby lepszym wyborem? A może polecanie coś jeszcze innego?
Zazwyczaj nie polecam czegoś czego nie mam także z mojej strony pada propozycja zakupu WD Blue SSD 500GB (TBW 200). Na co dzień Windows 10, Hyper-V i parę systemów wirtualnych. Częste przywracania i kasowanie danych. Po półtora roku ma on cały czas 97% pozostałego czasu eksploatacji.
Takiego Goodrama kupiłem niedawno dla siebie, nie mogę powiedzieć złego słowa o nim. Podejrzewam, że którykolwiek z ww. wybierzesz, będziesz zadowolony.
A faktycznie wtopa. Ale jak coś jest też z wersja pod SATA.
Specyfikacja specyfikacją, z doświadczenia jednak wiem, że dyski Samsunga w połączeniu z długością gwarancji da Tobie komfort użytkowania. Osobiście polecam wybór z pierwszego linka.
Czy na Cruciala ludzie nie psioczyli, bo to nie MLC?
Poniżej masz info jak przedstawia się wydajność tego WD Blue SSD 500GB (mam wersję na M.2, ale na SATA3 powinno być podobnie). Ważna uwaga! Mam włączone szyfrowanie BitLocker’em…
Doszedłem do podobnego wniosku. Skoro teraz mam Samsunga i nie mam zastrzeżeń co do jego działania to chyba zostanę przy tej marce.
Idę na przechadzkę do Komputronika, może mają akurat na stanie.
Dzięki
Polecam GOODRAM 480GB 2,5’’ SATA SSD IRDM PRO
Kości MLC i 60 miesięcy gwarancji + Polska firma
Crucial MX 500 o pojemności 500 GB jest w morele po 449 zł. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.
860 Evo ma wyższe TBW (300 TB vs 180 TB), w praktyce nie ma to żadnego znaczenia. Nie ma sensu dopłacać.
Ten goodram jest świetny. Ja chyba jednak zostałbym przy SU800
Ja bym chyba był za GoodRam
Lepsze kości no i jakby nie patrzeć wspierasz Polską gospodarkę
A co co Cruciala, to masz tutaj na promocji akurat Iridium pro też jest:
Zgadzam się z opiniami, że najlepszym wyborem będzie Goodram Iridium Pro . Najlepszy stosunek ceny do jakości. Szybki, cichy, trwały i co najważniejsze, opatrzony 5-letnią gwarancją.
MX 500 500 GB jest teraz po 449 zł. Pitoleniem o mniej trwałych kościach się nie przejmuj, bo ten model gwarantuje co najmniej 180 TB zapisu, co daje 98 GB dziennie przez 5 lat. Zajedziesz taki dysk?
To niech sobie kupi Opla z Gliwic, tak samo wesprze gospodarkę.
GoodRam jako Polska firma płaci podatki w Polsce. Zatem tak, w pewien sposób wesprze naszą gospodarkę
Wybierając gorszy produkt. Frajera szukasz?
Iridium Pro to akurat bardzo dobry produkt.