Jaki procesor do karty graficznej RTX?

Witam, planuję zakupić o to taką kartę:
link do karty graficznej w sklepie
Jednak chciałabym ją jako jedyną wymienić w całym moim sprzęcie. Problem w tym, że kompletnie nie wiem, czy mój aktualny procesor czy nawet płyta główna się przypadkiem ‘nie pogryzą’ z tą kartą. Podkreślę tylko, że nie jestem osobą, która zna się na temat takich rzeczy dlatego wolę o to zapytać niż później żeby się okazało, że musze wymieniac jeszcze coś innego, chcę ominąć rozczarowania się.

Mój aktualny sprzęt:
Procesor - Intel Core i5-8400 2.80 GHz
Płyta główna - MSI MPG Z390 Gaming Plus

Jeśli chodzi o moją aktualną kartę graficzną, którą chcę wymienić jest to asus nvidia geforce GTX 1060 6GB

Byłabym wdzięczna za udzielnie odpowiedzi, bo potrzebuję jej od osób, które faktycznie znają się na ten temat. Czy jest potrzebna wymiana procesora w tym przypadku? Jeśli już faktycznie będzie potrzebna - jaki procesor najlepszy byłby dla tej karty? Najlepiej żeby było do 2500 zł.

3060 ruszy, (ważne też jaki masz zasilacz).
Jednak zakup 3060 może być chybiony. Cały komputer jest do wymiany w sumie.
3060 trzeba raczej łączyć z i5, ale 10/11 generacji - tj. wymiana także płyty, z Twoją będzie z 25-30% bottlenecka.

Czyli z i5-8400 wydasz masę kasy, a zysk będzie malutki.

Brałbym albo RX 6600XT albo RTX 3060Ti, samo 3060 się słabo opłaca. Chyba że nie masz parcia ba procesor z przyczyny potrzeb mocniejszego do pracy to bym go zostawił póki co i wziął potężną grafikę jak RTX 3080. Procesor w zasadzie do wszystkich gier wystarcza teraz, chyba przy 2 tytułach tylko wskakuje na 100% użycia.