Jaki procesor i grafikę

Witam, piszę z zapytaniem jaki komplet wybrać wybrać żeby gry działały jak najpłynniej i czy pójdą tytuły cs go, gta v (grywalne 60fps)
Dodam że cena ma duże znaczenie ponieważ to dla chłopaka pod choinkę to i tak duży prezent
Intel Core I3 3240
Amd Radeon hd 7000 series
300zl

Amd A6 5400k 3,6ghz z grafiką Gigabyte GTX560OC Windforce
500 zl

Amd Phenom II X4 965 Black Edition (Odblokowany mnożnik)
Karta graficzna: Gtx 550 Ti 1GB
400zl

AMD Phenom II x4 3.0 ghz
Grafika Nvidia GTX 460 384bit 1gb GDDR5
500zl

AMD FX6300
Asus 7790
600zl

Jeżeli mogę coś powiedzieć to żaden. Nawet jeżeli ktoś napisze na aukcji, ze komputer nowy to kłamie, to naprawdę mocno wysłużony sprzęt i na widoku trzeba mieć wydatki przynajmniej na nowy dysk (150zł) i zasilacz (150), te części są często niepewne lub zużyte. Najlepszy jest ten ostatni, najdroższy, ale 7 letnia karta graficzna tez już dogorywa i prędzej niż póxniej padnie.

Można natomiast, bez Windowsa, do 1000 zł złożyć po kosztach nowy komputer, który da rade z tymi grami i nie rozleci się. Decyzja Wasza, ale ja bym szedł w 2200G +2x4GB RAM + tania płytka, obudowa i dysk.

A najlepiej kartę podarunkową do x-komu i niech sobie chłopak sam poskłada co mu odpowiada:
https://www.x-kom.pl/l/karta-podarunkowa

Aż takich środków to nie mam.
Sam ten procek 300zl a ja potrzebuję w tych pieniądzach cały komputer

… ale nie kupisz go, to znaczy kupisz i wyrzucisz z dużym prawdopodobieństwem pieniądze w błoto.
Komputery maja pewien okres żywotności a dodatkowo wymagania programów rosną. Czy dałabyś kilkuletni kredyt 85 letniej staruszce o chodziku? Taki sam kredyt zaufania jest dla tego sprzętu. :wink: Lepiej dołóż się niech uzbiera na coś niezawodnego, popsuty po kilku tygodniach czy miesiącach prezent raczej marnie cieszy.