I tu moje pytanie dobre to bedzie do gier czy lepiej jakiś 2jajowiec ? np.Intel Core 2 Duo E7500 2 x 2,93GHz ?
Prosze o dokładne wyjaśnienie dlaczego byście któryś z nich wybrali do jakiś nowych gier typu np. Wiedzmin 2 czy NFS hot pursuit bo nie znam sie za bardzo na tym I czemu niby 2 rdzenie są lepsze od 4 do gier ??
Do tego widziałem jeszcze inny artykuł w którym Athlon x3 445 3.1ghz miał o 5fps więcej niż Phenom x2 podkręcony do 4GHZ , co pokazuje że 2rdzenie nawet wyżej taktowane nie dają tyle co 3 albo 4 rdzenie w dzisiejszych czasach.
Oczywiście piszę o athlonach ,a ty pytanie masz o intele, ale chodzi mi o zasadność wyboru, a ta będzie taka sama jak u athlonów.
Do tego kupujesz używane części czy nowe? Bo jeśli to pierwsze to lepiej na wyjdzie na platformę z DDR3, niż DDR2 i s775 który jest stary, bo jeszcze upgrade 775 ok, ale nie kupowanie jako nowego sprzętu, lepiej będzie Asrock M3a770de i jakiś procek np athlon x4, zależy ile masz kasy, będzie więcej możliwości na przyszłą rozbudowę, a nie będzie przecież mniej wydajna.
chce kupić nowe podasz linki do jakiś sklepów internetowych z płytą główna ?? a i jak najtaniej szlo by kupić płyte główną na DDR3 pasującą do Intel 2 QUAD i jaką ??
Edit:
A dodam ze na procka i płyte główną mam 700-800 zł
Za tyle aż, to spokojnie wybrać można Phenom x4 955 BE 3.2GHZ i płytkę główną asrock m3a770de który będzie wydajniejszy od tego quada. do tego pamięć ddr3 minimum 2gb i będzie ok.
Bo ty chcesz kupić procka na podstawkę 775 którą już nie rozbudujesz, kupując nowy proc z płytą lepiej brać lepszą podstawkę, która daje lepsze możliwości rozbudowy, a taka będzie nawet w am3 bo tam dołożysz x6 rdzeniowego jak ceny spadną i będzie używany, a w 775 nie wsadzisz nic już i to jest max możliwość.