Witam, mam zamiar wymienić procesor, gdyż stary już zaczyna sobie nie radzić. Posiadam CPU: Intel pentium e5200; GPU: nVidia Geforce gt730 2GB. Myślałem o jakimś używanym Intel i5 w przedziale cenowym 150-250 zł. Więcej nie, bo za 2 lata i tak będę się przesiadał na laptop (studia). Czy można bez obaw kupić używany procesor? I czy modele które znalazlem: i5 3470 (4 rdzenie 3,2 GHz) za 190zł oraz i5 4200m za 120zł są warte uwagi?
Planujesz zmienić płytę? Bo to procki pod inny socket.
Hmm w sumie nie brałem tego pod uwagę. To jeśli te modele nie pasują to znalazłyby się jakieś inne modele i5 które byłyby na tym socketcie? Czy trzeba byłoby sięgnac po starsze procki?
Procesor Pentium E5200 jest na podstawce 775, tak więc to epoka Core 2 Duo i Core 2 Quad. Żeby odczuć sensowny wzrost wydajności trzeba by wpakować mocny model Core 2 Quad, jednak nie wiadomo czy Twoja płyta główna jest z nimi kompatybilna. Podaj jej model.
RAM też musisz mieć chociaż ze 2 GB, żeby to przyzwoicie działało. I mam nadzieję, że ta zmiana nie jest pod kątem gier? Tym bardziej nowych jaknp. nowy Assassin’s Creed? To się kompletnie nie uda…
Odradzałbym kupować core 2 duo oraz core 2 quad ( q6600 ), Praktycznie mało to daję.
Lepiej zainwestować w dysk SSD. Nie jest to inwestycja jednorazowa ponieważ gdy już będziesz się przesiadał na Laptopa to możesz ten dysk przełożyć i będzie śmigał
Gigabyte ga-g31m-s2l, Ram 4GB. Komputerek ma już trochę latek (trochę dużo), ale było wymieniane GPU* 3 lata temu, więc jako tako dawał radę. Pogrywam sobie w War Thunder( może ktoś kojarzy) czyli średnio wymagający tytuł.
A więc w takim razie chyba odpuszczę sobie wymianę procesora. Ciekawa jest propozycja z dyskiem ssd. Ile trzeba byłoby wyłożyć na jakiś sensowny dysk tego typu? I czy w wyniku tej zmiany wzrosłyby fps’y w grach?
No to możesz wrzucić do tej płyty jakieś Core 2 Quad z rdzeniami Yorkfield tak więc seria Q9xxx. Z reguły, im wyższy numerek, tym lepiej.
SSD to zawsze dobra opcja. Do podobnego technologicznie laptopa wrzuciłem kiedyś SSD to zyskał drugie życie. FPS w grach nie zyskasz, ale zaś np. mapy w WT będa się szybciej ładować, czy sam Windows będzie startował w 30 sekund, a nie jak teraz pewnie - 1-2 minuty.
Okey, dzięki wielkie za odpowiedzi