Jaki procesor wykorzysta potencjał karty?

Karta to GV-N1060WF2OC-6GD* czyli Gigabyte GeForce GTX 1060 OC WindForce 2X 6GB, procesory do wybory są dwa i5-3570 (bez K) czy i7-3770 (też bez K). Karta będzie podkręcona do 2 GHz na rdzeniu i 9000 MHz na pamięci (192 bity)

PS. Chodzi mi o to jaki procesor wystarczy do wykorzystania potencjału (podkręconej) karty i o to żeby niepotrzebnie nie przepłacać jeśli jest tak możliwość.

PS2. Jakie stery polecacie… ostatnie z serii 399.24 czy najnowsze 416.64 bo sporo się naczytałem o tym że nVidia postarza karty z każdą wersją sterów* żeby wymusić kupno nowych i co o tym w ogóle myślicie… mit czy prawda ?

• nawet żartobliwy film o tym powstał… :slight_smile:

Zdecydowanie i7-3770. Miałem na początku tego roku i5-3470 z GTX 1050 - po przesiadce na Ryzena 5 1600 z tą kartą, już odczułem różnicę. GTX 1060 6GB będzie czerpał z niemal każdego lepszego procesora po parę klatek w bardziej wymagających i otwartych grach (np. dwa ostatnie Assassin’s Creedy, Kingdom Come, Watch Dogs 2).

Zdecydowanie i7, zwłaszcza że z nim nie będziesz odczuwał zbytnio potrzeby przesiadki na coś mocniejszego przez jakiś czas.

Wszyscy radzą mi i7 za co oczywiście serdecznie dziękuje tylko u mnie krucho z kasą bo po zakupie karty na raty 20x60 zł (raty 0%) mam dylemat ponieważ i7 jest 2 razy droższy od tego i5 a że państwo mnie wyru*chało na maksa tj po pierwszej i ostatniej szczepionce na grypę w państwowej przychodni (nówki w przedsezonowej promocji) na drugi dzień zachorowałem na SM i 3X odmówiło mi (NFZ) leków bo mam depresję jednobiegunową z … powodu SM lol to jeszcze 3x ZUS nie przyznało mi renty socjalnej pomimo że zachorowałem w wieku 22 lat w trakcie dziennych studiów czyli o rok za późno żeby dostać śmieszne 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego więc chyba wybiorę z braku laku i5 :slight_smile:

Sorry za przesadną szczerość, ale po 3 piwach (a prawie wogóle nie piję więc już faza) coś we mnie pękło…

Heh spoko :slight_smile:

Zawsze i7 może zostać na deser za jakiś rok lub dwa, chyba że wtedy zdecydujesz zmienić całą podstawę na nową :wink: i5 nie jest złym wyborem, bo będzie tylko w mocno wymagających tytułach bottleneckować co nie znaczy, że nie będzie dawać rady :sunglasses:

oki dzięki wielkie za radę

PS. a co myślicie o tym “postarzaniu” kart za pomocą sterowników przez nVidię? Czytałem też o problemach z dwoma rdzeniami które jednak niby nie tyczą się dwurdzeniowych CPU z HT (mam i3-3250)… czy to wciąż aktualne czy nVidia uporała się z tym problemem ?