Karta to GV-N1060WF2OC-6GD* czyli Gigabyte GeForce GTX 1060 OC WindForce 2X 6GB, procesory do wybory są dwa i5-3570 (bez K) czy i7-3770 (też bez K). Karta będzie podkręcona do 2 GHz na rdzeniu i 9000 MHz na pamięci (192 bity)
PS. Chodzi mi o to jaki procesor wystarczy do wykorzystania potencjału (podkręconej) karty i o to żeby niepotrzebnie nie przepłacać jeśli jest tak możliwość.
PS2. Jakie stery polecacie… ostatnie z serii 399.24 czy najnowsze 416.64 bo sporo się naczytałem o tym że nVidia postarza karty z każdą wersją sterów* żeby wymusić kupno nowych i co o tym w ogóle myślicie… mit czy prawda ?
Zdecydowanie i7-3770. Miałem na początku tego roku i5-3470 z GTX 1050 - po przesiadce na Ryzena 5 1600 z tą kartą, już odczułem różnicę. GTX 1060 6GB będzie czerpał z niemal każdego lepszego procesora po parę klatek w bardziej wymagających i otwartych grach (np. dwa ostatnie Assassin’s Creedy, Kingdom Come, Watch Dogs 2).
Wszyscy radzą mi i7 za co oczywiście serdecznie dziękuje tylko u mnie krucho z kasą bo po zakupie karty na raty 20x60 zł (raty 0%) mam dylemat ponieważ i7 jest 2 razy droższy od tego i5 a że państwo mnie wyru*chało na maksa tj po pierwszej i ostatniej szczepionce na grypę w państwowej przychodni (nówki w przedsezonowej promocji) na drugi dzień zachorowałem na SM i 3X odmówiło mi (NFZ) leków bo mam depresję jednobiegunową z … powodu SM lol to jeszcze 3x ZUS nie przyznało mi renty socjalnej pomimo że zachorowałem w wieku 22 lat w trakcie dziennych studiów czyli o rok za późno żeby dostać śmieszne 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego więc chyba wybiorę z braku laku i5
Sorry za przesadną szczerość, ale po 3 piwach (a prawie wogóle nie piję więc już faza) coś we mnie pękło…
Zawsze i7 może zostać na deser za jakiś rok lub dwa, chyba że wtedy zdecydujesz zmienić całą podstawę na nową i5 nie jest złym wyborem, bo będzie tylko w mocno wymagających tytułach bottleneckować co nie znaczy, że nie będzie dawać rady
PS. a co myślicie o tym “postarzaniu” kart za pomocą sterowników przez nVidię? Czytałem też o problemach z dwoma rdzeniami które jednak niby nie tyczą się dwurdzeniowych CPU z HT (mam i3-3250)… czy to wciąż aktualne czy nVidia uporała się z tym problemem ?