Jaki program do modelowania 3d wybrać?

Na razie robiłem w sketchupie ale chciałbym zacząć trochę poważniej. Znacie jakiś program w którym będzie w miarę łatwo nauczyć się modelowania.

Polecam Wings 3D, jest darmowy, a modelowanie w nim jest naprawdę wygodne i intuicyjne.

Jeśli już “coś” robiłeś to polecam 3ds Max, naprawdę sporo można nim zrobić :stuck_out_tongue:

Chodzi mi też o to żeby było dość proste dla początkującego

Ucz się odrazu jakiegoś konkretnego programu. Ja osobiście moge polecić Rhino 3D już niedługo będzie wersja 5 z obsługą systemów 64bit a co za tym idzie zniką ograniczenia pamięciowe do 3 GB. Poza tym dla początkującego jest już w miare jak na taki program dobre a i po zakupie wersji edukacyjnej później możesz używać jej komercyjnie.

Ja zacząłem od 3ds Max i całkiem łatwo w nim idzie :wink:

Na razie zobaczę jak mi pójdzie w 3d max. Dzięki za odpowiedzi.

Do tego jest bardzo popularny i można znaleźć do niego trochę np. tutoriali

Wypada też wspomnieć o Blenderze (mimo wszystko ;] ). Faktycznie, nie jest w czołówce jeśli chodzi o prostotę, ale z drugiej strony jest darmowy i bardzo popularny, co pozwala znaleźć pomoc w praktycznie każdym problemie. Dodatkowo, z tego co się orientuję, dostępna jest szeroka gama plug-inów co pozwala na modelowanie do np. konkretnych silników graficznych, czy nawet do Pepakury (program do papecraftu).