Jaki program do optymalizacji systemu Windows 10

Zastanawiam się i zastanawiam nad programem do optymalizacji,nie wiem czy najlepszym wyborem będzie Ccleaner,czy Wise disk cleaner czy może Glary…jakie są wasze opinie?

W10Privacy

Ja mam Advanced System Care.

I innego nie chcę !!

Nie stosuj żadnego! Nie proś się w ten sposób o problemy z systemem. Masz do dyspozycji systemowe Ustawienia (i Panel sterowania). Rób w nich co chcesz.

Żaden. Jak wyżej. Możesz najwyżej poczytać sobie poradniki lub filmy na YT jak odpowiednio skonfigurować system pod własne preferencje (na przykład pod gry). Jednak nigdy nie stosuj zewnętrznych programów do optymalizacji, które ingerują w system.

A jaki to system to jakaś tajemnica?

BTW, każdy z tych programów to zabawki dla laików które więcej psują niż przynoszą pożytku.

Ale buble wypisujecie :slight_smile:

Większość programów do optymalizacji systemów Windows to nic innego, jak nakładki na systemowe narzędzia, albo czynności, które można wykonać ręcznie: usuwanie plików tymczasowych, zarządzanie autostartem, harmonogramem zadań, etc. Co tutaj może uszkodzić system? Najlepszym rozwiązaniem są narzędzia od nirsoft.

system windows 10

Przecież masz bardzo dobre programy wbudowane w system.

1. msconfig.exe do kontroli aplikacji i usług uruchamianych wraz ze startem systemu.
  2. cleanmgr.exe do usuwania śmieci z dysku.
  3. gpedit.msc (wersja pro i wyżej) do dostosowania zachowania systemu do swoich potrzeb.

Najlepiej nic nie mieszaj i ciesz się dobrze działającym systemem. Później przez takie programy czytamy, jak wielu ludzi ma problemy z windowsem. Ja osobiście tylko używam oczyszczania dysków wbudowanego w system. Wystarcza.

Żeby móc w systemie dłubać trzeba się na nim znać. Jak ma się niewielkie o nim pojęcie to trzeba to zostawić systemowym aplikacjom. tym bardziej ze Windows 10 na wbudowane i automatycznie uruchamiane narzędzie o nazwie

A tu lista co wykonuje Konserwacja.
MaintenanceTasks.txt (14,5 KB)

Narzędzia do optymalizacji systemu to zupełnie inna para kaloszy. To nie czyściciele lub np. pliki typu nirsoft a narzędzia mające przebudować system.
Tu juz następuje ingerencja w Rejestr i to spora.

Jesli czujesz sie na silach i bierzesz pod uwage, że czasem trzeba troche czasu poswiecic na znalezienie problemowej opcji którą wylaczyles to polecam 2 programy:

O&O ShutUp10 - aktualizowany i z tego co zauwazylem dosc malo problemow, ale ma duzo opcji które trzeba rozumiec - plus ze ma objasnienia do nich oraz podpowiedz czy jest ona istotna mocno czy nie.

WinaeroTweaker - duzo ciekawych opcji, nie psujacych przy tym innych funkcjonalnosci.

Załączam Ci moj plik konfiguracyjny do wczytania z O&O, ale ja jestem mocnym minimalistą oraz nie lubie automatycznych aktualizacji :wink: ocene pozostawiam kazdemu osobno co potrzebne co nie. Przy tym ustawieniu nic z komputerem sie nie dzieje i dla mnie jest mocno wygodny.29.03.2021.cfg.7z (860 bajtów)