Jaki program do wirtualizacji aby postawić na nim windows 7?

Witam
Chcę postawić windowsa 7 na virtualu - na którym programie będzie on bardziej wydajniejszy, lepiej działał itp ? VirtualBox czy Vmware Workstation pro ?
Zależy mi głównie na wydajności…abym jak najmniej odczul, że system jest na virtualu, ale także aby wszystko dobrze działało.
Komputer to laptop Dell E7470 z windowsem 10, procek to i5, ram 16GB, dysk SSD

Nie ma większego znaczenia, należy pamiętać o zainstalowaniu w zależności od programu ‘vmtools’, ‘guest additions’, czy integration services. W W10 masz Hyper-V. Ja używam vmware workstation z racji wygodnych opcji, których mi brakuje w pozostałych programach.

jak w vmware workstation zrobic aby system nie instalował sie automatycznie ? podpiąłem pod stworzona maszynę iso windows 7 i nie moglem nic wybrać przy instalacji (jaki jezyk, klawiatura, jak podzielić na partycje itp), wszystko poleciało z automatu

Jak tworzysz maszynę wirtualną nie wybieraj ISO. Daj “I’ll install operating system later”.

W następnych krokach daj Windows 7. Na końcu rekonfiguracja maszyny, podemnij ISO (“Connect at power on”).

1 polubienie

dzięki :slight_smile:
a powiedz mi, czy na virtuala lepsze sa systemy 32 bit czy 64 bit ? co lepiej chodzi na virtualu ? ( dla mnie obojętne co zainstaluje , jeden i drugi windows 7 spełni moje wymagania, tylko co lepiej , plynniej będzie chodzić)

Masz wystarczająco RAMu, SSD, spokojnie stawiaj 64-bitowy OS. daj chociaż 4GB RAM. Pamiętaj jak skończysz instalować, aby wrzucić vmtools z vmware. To bardzo ważna rzecz do wydajności VM.

VMware Workstation Pro wpiera nawet akceleracje 3D.