Jaki program do zapisywania ustawień Windows 10? (nie plików)

Po formacie chciałem łatwo odtworzyć wszystkie ustawienia Windows 10.
Mam na myśli ustawienia np.:
-ikon w pasku zadań
-opcji zasilania
-kolorów pulpitu
itd.

Nie chodzi mi tu o klonowanie całego dysku albo kopiowanie plików z folderów typu zdjęcia czy pdfy.

-kolorów pulpitu

Kompozycje (“motywy”/“tematy”)?

itd.

Może ktoś znajdzie kombajn i sprawną szklaną kulę.

Panieeee :wink:
Ja tego szukam w jednym programie, jednym kliknięciu.
Tak to ja mogę kopiować foldery z APP i wyjdzie na to samo.

Paaanieee :wink:
Podepnij Windows 10 pod konto Microsoft i użyj wbudowanej synchronizacji.
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4026102/windows-10-about-sync-settings

Większość z tych rzeczy powinna się zsynchronizować z chmurą MS, a potem po ponownym zalogowaniu ze świeżo postawionym systemem. (tylko nie mam pojęcia, czy wszystko, czy sobie system wybiórczo potraktuje)

Innym sposobem zapomnij, bo ustawienia w Windows 10 są tak porozrzucane (w rejestrze, w plikach konfiguracyjnych …) jakby użyto “rozrzutnika do g**ju” do tego celu.
To nie Linux, gdzie z katalogu home kopiujesz tylko ukryte katalogi z kropką na początku i po świeżej instalce masz wszystkie ustawienia użytkownika, motywy itp. rzeczy z powrotem. :smiley:

1 polubienie

:rofl:

Zgadza się, Linux to jest to! …do czego podchodziłem dziesiątki razy i zawsze musiałem wracać do Windowsa, a o graniu to jedynie na mandolinie.
Ale tak szczerze, to nieraz mi Mandriva Live uratowała życie.

Podsumowując - jest potrzebny kombajn(nie rozrzutnik), który połączy tą całą gnojowicę i wrzuci do jednego obornika :smile:

Odtworzyłbyś, gdybyś przed reinstalacją systemu wykonał kopie ustawień, o które Ci chodzi, za pomocą programiku CloneApp (jako administrator!):
https://www.majorgeeks.com/files/details/cloneapp.html
a następnie w całości (np. pendrajwa lub nieruszanej partycji) użył go, jako “recovery”, w nowo zainstalowanym systemie.

1 polubienie

aaaaaa
Myślałem, że ten program zapisuje tylko programy.

Nie tylko! Zapisuje również ustawienia Windowsa, byle tylko zaznaczyć w nim odpowiednie pozycje ze słowem “Windows…” na początku, np. Windows Desktop itp.

A później pozostaje się tylko modlić, żeby taka kopia przywracała się na nowym builidzie Windowsa :smiley: