Witam. Słyszałem, że u fotografa za cene ok. 10zł można powiększyć zdjęcie i zachowa ono bdb jakość. Jakim programem można to zrobić na komputerze? Pozdrawiam.
słyszalam ze takie programy są bardzo drogie ale moj kuznyn zajmuje sie zdjeciami moze ci to bezproblemu zrobic ale photoshop tez nie jest do bani pozdro for you :*
Możesz powiedzieć jakim programem to robi ?
No właśnie mi chodzi o nazwe a nie o to aby ktośmi zrobił :-o
BTW. Photoshop słabo powiększa (wg. mnie) Ale do innych zastosowań to nie zastąpiony…
Jak do fotografa przynosisz fotkę to on ją skanuje do więkrzej rozdzielczości.
A cyfrowo możesz powiękrzyć w programie płatnym " Photo Zoom"
I tutaj właśnie jest pies pogrzebany. Co to oznacza, że zachowa bardzo dobrą jakość? Trzeba pamiętać, że w tym zakresie cudów nie będzie. Każde powiększenie wiąże się ze stratą jakości bo program musi “wypełnić” brakujące piksele. Jeśli zdjęcie “wyjściowe” miało dużą rozdzielczość to do pewnego stopnia można je powiększyć bez znaczących strat jakości. Zależy jednak do jakich celów wykonujemy powiększenie, bo to, że nie widzimy strat jakości, nie oznacza, że one nie wystąpiły. Jest to szczególnie ważne jęsli zamierzamy wydrukować powiększone zdjęcie.
Jeśli chodzi o powiększanie zdjęć przy pomocy Photoshopa to należy to robić małymi krokami a nie jednym dużym “skokiem”.
Opis tej metody można znaleźć TUTAJ
Rambo01 , sdar : dziękuje za pomoc, o to mi chodziło