Witam. Sytuacja wygląda następująco. Modem mam w jednym pokoju i wszystko było póki co okej. Wszystkie urządzenia leciały na wifi. Jednak sprawa trochę się skomplikowala. Kupiłem ps4 i mam ja w drugim pokoju, po drodze ściana, meble itp. co skutkuje tym,że sygnal wifi jest słaby. Dlatego chcę podłączyć ps kablem,którego potrzebuję około 15 m. Im więcej czytam jaki przewód kupić tym większy mętlik mam w głowie. Różne są opinie w sieci, jedni mówią, ze cat5e styknie pod sieć 100mega inni twierdza,że nie, że trzeba użyć cat6. Do tego mowa o przewodach ekranowanych i nie ekranowanych i jeszcze zapodają jakimiś oznaczeniami typu stp, utp czy jakoś tak. Pogubiłem się już w tym wszystkim więc piszę tu z jasną prośbą o radę. Jaki przewód mam kupić do neta? Oczywiście chciałbym jak najtaniej ale też żeby i jakość połączenia była dobra. Jeśli można to prosiłbym o linki. No chyba,że przewody dostepne w euro rtv agd http://m.euro.com.pl/kable-i-adaptery-komputerowe,dlugosc!5-1-.bhtml są dobre to ta opcja byłaby dla mnie najszybsza.
Do 100Mbit wystarczy dowolny Cat 5e utp czyli bez ekranu, może być z euro agd.
Pytanie czy Ty chcesz kupić patchcord (gotowy kabel ze złączami), czy chcesz kupić tylko skrętkę i ją potem zarabiać. Jeśli zamierzasz wiercić w ścienie, to ciężko będzie takiego patchcorda przecisnąć. Kupujesz wtedy skrętkę. Mówisz w sklepie ile metrów (lepiej weź zapas tak z 10m) i Ci ucinają. Nie bierz najtańszej skrętki. Unikaj skrętek CCA, unikaj skrętek z żyłami typu nitka (nitki stosuje się w patchcordach), żyła ma być drutem, nitki strasznie ciężko się zarabia.
Spokojnie wystrczy Ci kategoria 5e, nawet do GbE, zwłaszcza w sieci domowej. Jeśli kabla nie będziesz układał obok kabli elektrycznych, wystarczy nieekranowany, czyli zwykła skrętka UTP kat. 5e. Tylko jak pisałem, nie bierz najtańszego przewodu.
Czy ta z linku, który podalem będzie okej? Chcę gotowy przewód. I raczej nie jest on najtańszy bo na allegro takie 15m sa po 12 z hakiem.
Longhorn2009, dzięki za odpowiedź
Jak wspomniano, bierz dowolny, byle Ci się wtyczki zgadzały. Na taką odległość i 100Mbit jakbyś połączył 4 wieszaki do koszul między komputerami, to też zadziała. Problem zaczyna się przy dużo większych odległościach i przy 1000Mbit. 100Mbit będzie działać przy dobrym kalbu i na 200m (co jest ponad standard).
PS to samo masz wysyłkowo za 10zł (wliczając cenę przesyłki).
Na taki krótki odcinek wystarczy dowolny kabel!
Jak wspomniano wcześniej, pytanie czy musisz przewiercać się przez ściany, czy masz możliwość położyć przewód luzem?
Jeśli masz problem z doborem kabla to raczej nie poradzisz sobie sam z zaciśnięciem końcówek!
Chyba, że masz kogoś znajomego co ci to zrobi.
Ja bym kupił najtańszy (lub prawie najtańszy) przewód.
Oj tam nie poradzi - ja kiedyś uczyłem zaciskać kable około 40-letnią sąsiadkę, co nie ma nic wspólnego z komputerami a co dopiero z kablami. Jechała na dość odległą wioskę do rodziny, gdzie właśnie był podobny problem. Dostała 30m kabla, tester do kabli i 20 końcówek. Nauczyłem ją zaciskać, zepsuła u mnie dwie końcówki. Na miejscu uszkodziła tylko jedną końcówkę
A tak na poważnie - kolega już ze dwa razy wspomniał, że szuka z RJkami kabla, więc z tym nie będzie miał problemu. Też bym brał najtańszy, 50zł to można już AP wifi postawić
Dziękuję wszystkim za odpowiedź i rozwianie wątpliwości. Z racji tego , że zależy mi na czasie kupię ten z linka, który podałem. Temat uważam za zamknięty.