Cześć.
Posiadam jedną kość ram 8Gb hyperx fury Ddr4 2133mhz.
Nie mogę znaleźć takiej ani nowej ani używanej.
Jaką inną mogę kupić aby bez problemu działała w dual Channel z moją?
Płyta główna to gigabyte z170 k3 i procesor Intel i5 6600k
Cześć.
Posiadam jedną kość ram 8Gb hyperx fury Ddr4 2133mhz.
Nie mogę znaleźć takiej ani nowej ani używanej.
Jaką inną mogę kupić aby bez problemu działała w dual Channel z moją?
Płyta główna to gigabyte z170 k3 i procesor Intel i5 6600k
4 GB wersję, będzie asynchroniczny dual, pakowanie 16 GB do tego procesora raczej nie da Ci wielkiego zysku w nowych grach, a starsze 16GB nie wymagają…
Ja mam inne zdanie. Bierz 8GB. RAM nie jest jakoś koszmarnie drogi a duża ilość RAMu na pewno nie zaszkodzi. Nie znam takiego przypadku aby jakiś system czy komputer obraził się na zbyt dużą ilość pamięci RAM. Poza tym będziesz miał pełny dual channel.
Powiem więcej, Twoja płyta główna obsługuje spokojnie 3200MHz. Kup 2x8GB 3200MHz za 400zł i sprzedaj obecną kość.
Jak wyżej. Sprzedaj to co masz i kup normalny dwupak o wyższym taktowaniu.
Jeśli już koniecznie chcesz dosztukować to kup identyczną drugą kość.
Możesz podać kod producenta tej kości. Napisany jest na kości.
Oto on:
HX421C14FB/8
To jest pamięć, która ma już z 5 lat albo i więcej, także albo leżak albo używka. Tak czy inaczej będzie ciężko znaleźć. Jak wyżej radzą koledzy: sprzedać starą i kupić dwupak.
Bo to stary komputer który chcę trochę przyspieszyć.
To więcej zyskasz na przesiadce na Ryzena, bo zakup i7 będzie droższy. Ram w dualu może da 10% w grach, ale nie wyeliminuje ewentualnego innego bottlenecka. Jaką masz grafikę?
Gtx 1060 6gb
No to pasują praktycznie perfekcyjnie, chyba tylko w grach wymagajacych wielowatkowości mogą być problemy. Możesz Ram dodać, ale cudów nie oczekuj. Zamiast 50 może 55 FPS będzie.
Bez przesady, przesiadka z 2133 single na 3200mhz dual da dobre 20% raczej.
Owszem, tylko 2x 8GB 3200 używanych nie dostanie, czyli wyjdzie pewnie koło 500+.
Czy coś da szybszy ram przy Intel i5 6600?
Z tego co wyczytałem obsługuje on taktowanie do 2133mhz.
Oficjalnie, w wielu przypadkach można podkręcić przez XMP, aczkolwiek nie dałbym głowy, że 3200 pójdą na 3200, a nie 2600 np.
Ogólnie dual i szybszy RAM zawsze coś da, ale skala “coś” jest płynna. Nawet w grach są takie z dużą i minimalną różnicą. Mozesz grać w taką +25 lub +5%.
Nawet 3000MHz są w dobrej cenie. Skoro płyta główna obsługuje to nie widzę przeszkód by działało z 3000MHz.