Jaki ram do GA-M61PME-S2P

Witam chciałem sobie dokupić ramu, aktualnie posiadam 2gb, Przydałoby się go trochę więcej.

Niestety moja wiedza na temat co kupić jest mizerna. Niby płyta obsługuje 8gb tylko czy to jest na 1 slot czy na 2?

i czy np DDR3 tu w ogóle ma prawo pójść? Czy może różnica pomiędzy ddr2, a 3 nie jest duża? Przynajmniej wydajnościowo?

Mam nadzieję, że dobry dział wybrałem

link do płyty głównej

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb … _10/specs/

Płyta obsługuje max. 8 GB łącznie. Pamięci DDR3 w ogóle nie wsadzisz, ponieważ ma ona troszkę inne złącze. Co do różnicy w wydajności -> oczywiście DDR3 jest szybsza. Najpierw otwórz obudowę i zobacz czy to 2 GB masz w jednej kości pamięci, czy w dwóch. Jeśli masz 2x 1 GB to kostki będziesz musiał odłożyć je na półkę, a później kupić inne, o większych pojemnościach. Jeśli masz jedną kość 2 GB to możesz dokupić drugą 2 GB najlepiej tej samej firmy i o tych samych parametrach. Oczywiście możesz władować sobie 2x 4GB co da Ci 8 GB, pytanie tylko czy masz na to pieniądze oraz jaką masz resztę podzespołów, ponieważ jeśli reszta słaba to może nie ma sensu pchać się w 8 GB.

Jeśli czegoś nie zrozumiałeś to pisz :wink:

Płyta obsługuje maksymalnie 2x4 GB DDR2 1066 MHz. Nie wiem czy wyszły 1x8GB DDR2, Jedna kość 4 GB jest już dość droga.

DDR3 nie włożysz.

Różnica jest - DDR3 są wydajniejsze od DDR2, i nowsze DDR3 tańsze - taki fenomen pamięci.

Poszukaj drugą pamięć 2 GB taką samą jak masz lub z takimi samymi parametrami, będzie chodziła w trybie dual channel. Model i parametry znajdziesz na naklejce na pamięci, ewentualnie w jakimś programie typu CPU-Z.

Jest to 1 kość 2gb. Czyli mój myk czyli dokupienie po prostu 1 kości 4gb (tak by było 6gb) niezbyt jest dobrym rozwiązaniem?

Do czego używasz komputer, że potrzebne Ci tyle pamięci? Jaki masz procesor i obecną pamięć RAM (jaka jest jej szybkość)?

Masz system 32 czy 64 bit? W przypadku 32 bit będziesz miał dostępne tylko około 3,25 GB pamięci RAM, dopiero system 64 bit umożliwi Ci dostęp do pełnych 4 lub 6 GB pamięci RAM.

PS. GB a nie gb…

Lepiej dokupić taką samą drugą kość -> wtedy jak napisał ra-v kości będą chodzić w dual channel. A jaki masz system operacyjny? Pamiętaj, że jeśli masz 32-bit to i tak Windows obsłuży Ci max. ok. 3,25 GB.

XP 32, ale przymierzam się do 8 możliwy, że głupi pomysł, ale zawsze można na nich więcej up programu do najnowszej wersji.

Cedar modelowanie obiektów 3D

Czyli jak już wymieniać to 2x 4gb?

up: Czemu to?

Bo jak będziesz mieć 2x 4 GB to wtedy będzie dual channel. Sam nie korzystałem z 8, ale może lepszym wyborem będzie Win 7?

Dodane 01.09.2013 (N) 14:34

Pamiętaj, że czasem stare programy, które działały na XP przy Vista, 7 i 8 nie odpalą (oczywiście dotyczy to głównie staroci, ale zawsze należy pamiętać)

Czy działają sprawdziłem już na laptopie z 8.

Czyli pakiet 2gb ta co jest + 4gb nowe nie oplaca się bo wyjdzie jakieś 5,4/6 gb pamięci

Nie opłaca się kupować DDR2 w 1 kości, jeśli ktoś nie ma wielkiej potrzeby korzystać z więcej niż 4 GB. Jedną kość DDR2 kupiłem jakiś czas temu za ok 170 zł i to lekko używaną.