Jaki RAM do i5 9600KF i Msi MPG Z390 Gaming Pro Carbon AC?

Witam forumowiczów “dobreprogramy.pl”

Wiem że pytanie jest dość pospolite ale akurat składam nowego PC-ta i z RAM-em mam dylemat, z prockiem i płytą sobie jakoś poradziłem ale z RAM-em wolę się Was dopytać.
Na oku mam kilka modeli:
Crucial Ballistix BL2K8G36C16U4BL RGB, 3600 MHz
1
Tutaj nie wiem czy wybrać wersję 3000GHz CL15 czy dopłacić 8 Euro i brać 3600GHz CL16, chodzi mi o to czy ta 3000GHz po podkręceniu zyska na opóźnieniach no i dlaczego ta 3600GHz jest taka tania ?
HyperX Predator HX432C16PB3AK2/16 DDR4 16Go 3200MHz CL16
2
HyperX Fury HX432C16FB3AK2/16 DDR4 16GB 3200MHz CL16 1Rx8 RGB
3
G.Skill Trident Z RGB F4-3000C16D-16GTZR
4
G.Skill Trident Z RGB F4-3200C16D-16GTZRX
5
Fajnie by było je oczywiście trochę podkręcić jak się da.
Z góry dziękuję za wszelka pomoc.

Kilka ostatnio klientom złożyłem podobnych konfiguracji i były to na hyper-x pamięciach zestawy. Co do płyty na Z390 dokładnie ją sprawdź miałem kilka ostatnio przypadków usterek fabrycznych. Problem z USB 3, restart zamiast wyłączenia, zamrażanie się kompa nawet w BIOS. Po wymianie gwarancyjnej problem znikał.

Bardziej bym dylemat z prockiem widział.
Już na starcie zakładasz podkręcanie, a to złe podejście.
Jak brakuje mocy, to nie lepsza płyta i “odblokowany” model, a lepszy procek się bierze.
Po drugie bierzesz Intela, a to obecnie bardzo zły wybór. W kolejnej generacji, za kilka miesięcy, dołoży on HT do procków co da + 30% wydajności. Podstawka jednak będzie inna i płyta na śmietnik.
W Twoim przypadku zainteresowałbym się Ryzenem 3600, tam nawet na średnich płytach jeszcze lekko podkręcisz, a bazowo wydajność porównywalna z niebieskimi.

Są już nowsze G.Skill-e TridentZ RGB NEO.

Patrioty też są całkiem spoko.

Taniej wersja bez zbędnych świecidełek.

Dzięki “shango” za odpowiedz.
Płytę kupuję na Amazonie więc tam jest dość prosto ze zwrotami i oczywiście dokładnie sprawdzę towar bo jak mówisz że zdarzają się takie przypadki na tych chipsetach to lepiej faktycznie sprawdzić dokładnie.
Co do RAM-u to kupiłem je w sklepie Crucial Ballistix RGB (2x8Go) DDR4-3000MHz CL15 “BL2K8G30C15U4BL”
bo było taniej i to chyba też nie najgorszy wybór.

Dzięki “marcin20000” za odpowiedz"
Twój komentarz dał mi wiele do myślenia i mimo zakupionego już i5 9600KF w Amazonie postanowiłem go odesłać a dokładnie zamienić na AMD 5 3600X bo zostały mi dokładnie 3 dni na zwrot dzięki temu że na Amazonie można zwracać produkty do 30 dni. Po przeczytaniu Twojego komentarza zacząłem buszować po necie i porównywać te dwa procki i faktycznie AMD jest lepszy pod każdym względem, nawet z poborem energii nie jest gorszy co jest rzadkością dla AMD. Co do HP to chodzi o Intela z obsługą Intel Hyper-Threading ? Chcesz powiedzieć że jak kupię AMD 5 to podstawka się szybko nie zestarzeje i będę mógł potem kupić mocniejszy CPU a Intel przy następnej generacji procesorów na pewno zmieni gniazdo ? Jedyny mały minus AMD moim zdaniem że się kręcą o wiele słabiej od niebieskich.

Nie wiem jak “kręci się” 3600X, ale 3600 bez “X” w większości przypadków* podkręcisz do poziomu 3600X. Różnicę w cenie procków możesz poświęcić na zakup lepszego chłodzenia CPU.

*zależy od konkretnej sztuki

Dzięki za odpowiedz.
Co do różnicy w cenie to u mnie jest to +/- 15 Eur.

więc niewiele a że AMD nie kręci się za specjalnie w porównaniu do Intela to “X” podkręci CPU jeszcze bardziej niż bez “X”. Chłodzenie mam “Dark Rock PRO 3” więc na razie powinno wystarczyć.