Witam
Kupiłem niedawno laptopa Dell G3 i chciałbym mu wymienić pamięc ram. Obecnie siedzą w nim dwie kości po 4 GB, chciałbym wsadzić jedną kość 16 GB. Pytanie tylko jaką kupić. Nie chciałbym wtopić kasę dlatego proszę o poradę. Poniżej skriny z CPU-Z
Nie widzę odpowiednika Twoich kości w wersji 16GB, a ostatnio zauważyłem, że lepiej nie mieszać rożnych kości w nowych laptopach bo coraz większa szansa że nie zadziała chyba że chodziło o zamianę obecnych na 2x8GB = 16GB to wtedy w zasadzie cokolwiek można włożyć.
Jeśli twierdzisz, że 20GB to wg Twoich obliczeń konieczność to coś takiego:
https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-samsung-sodimm-ddr4-16gb-2666mhz-cl19-m471a2k43cb1-ctd-5668991/
Jak jednak 2x8GB to wystarczą takie:
https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-crucial-ddr4-sodimm-2x8gb-2666mhz-cl19-ct2k8g4sfs8266-1523466/
Kup dwie kości po 8GB. Wkładając jedną obniżysz wydajność.
Ja pytałem o jedną kość 16 GB dlatego żeby w perspektywie moc dorzucić kiedyś jeszcze jedna taka kość. Jak wsadze 2x8 to kiedyś tam będę musiał wymieniać dwie.
To jakaś wirtualizacja pewnie będzie na nim robiona ? Bo do grania dla tego laptopa się nigdy więcej niż 16GB nie przyda.
Macie rację, kupię 2x8 GB i powinno styknać. Nie planowałem żadnej wirtualizacji, po prostu chciałem mieć komfort tego że ramu nigdy nie zabraknie. Teraz wystarczy że otworze kilka kart w Firefoxie i ponad 75% ramu jest zajete, dlatego myślałem perspektywicznie.
Zapomniałeś podać model laptopa. Dell, ale jaki? Warto zawsze spojrzeć jakie moduły pamięci obsługuje dany model.
Ramu zawsze brakuje, ale radze zmienić Foxa. Mi na Edge zaczyna brakować dopiero przy około 30 kartach i zminimalizowanej grze typu CK2 i mowa o 7,5 GB. 16 GB to już set gamingowy lekko i prędzej wywalisz przez słaby procek niż braki RAM.
Model to DELL Inspiron 15 G3 3590-7311
Gtx 1050? Nawet nie myśl o składaniu więcej niż 2x8GB RAM do niego.
Dokładnie. 16 GB RAM na współczesne gry ci w zupełności wystarczy i to jeszcze z lekkim nadmiarem. A jak gry zaczną wymagać 32 GB RAM to ten laptop będzie już wtedy tak stary, że ich nie uciągnie i skończy się na tym, ze wtedy będziesz musiał wymienić cały sprzęt.
Od dzięki wielkie za pomoc