Witam
Kupiłem niedawno laptopa Dell G3 i chciałbym mu wymienić pamięc ram. Obecnie siedzą w nim dwie kości po 4 GB, chciałbym wsadzić jedną kość 16 GB. Pytanie tylko jaką kupić. Nie chciałbym wtopić kasę dlatego proszę o poradę. Poniżej skriny z CPU-Z
Nie widzę odpowiednika Twoich kości w wersji 16GB, a ostatnio zauważyłem, że lepiej nie mieszać rożnych kości w nowych laptopach bo coraz większa szansa że nie zadziała chyba że chodziło o zamianę obecnych na 2x8GB = 16GB to wtedy w zasadzie cokolwiek można włożyć.
Ja pytałem o jedną kość 16 GB dlatego żeby w perspektywie moc dorzucić kiedyś jeszcze jedna taka kość. Jak wsadze 2x8 to kiedyś tam będę musiał wymieniać dwie.
Macie rację, kupię 2x8 GB i powinno styknać. Nie planowałem żadnej wirtualizacji, po prostu chciałem mieć komfort tego że ramu nigdy nie zabraknie. Teraz wystarczy że otworze kilka kart w Firefoxie i ponad 75% ramu jest zajete, dlatego myślałem perspektywicznie.
Ramu zawsze brakuje, ale radze zmienić Foxa. Mi na Edge zaczyna brakować dopiero przy około 30 kartach i zminimalizowanej grze typu CK2 i mowa o 7,5 GB. 16 GB to już set gamingowy lekko i prędzej wywalisz przez słaby procek niż braki RAM.
Dokładnie. 16 GB RAM na współczesne gry ci w zupełności wystarczy i to jeszcze z lekkim nadmiarem. A jak gry zaczną wymagać 32 GB RAM to ten laptop będzie już wtedy tak stary, że ich nie uciągnie i skończy się na tym, ze wtedy będziesz musiał wymienić cały sprzęt.