Jaki RAM wybrać do płyty głównej Gigabyte GA-M56S-S3

Witam !

Niedawno zainstalowałem Windows 8.1 wersji 64 bitowej i chciałbym dołożyć troche ramu bo aktualnie mam 2GB.

Moje płyta główna to  GIGABYTE GA-M56S-S3  która prawdopodobnie obsługuje dual chanel DDR 2 800 .

Jaką pojemność byście mi polecili do tej płyty ?

Nie wiem czy patrzyłeś na specyfikację płyty, ale obsługuje ona do 16GB pamięci. Oczywiście aż tyle nie jest ci potrzebne, ale 4GB już ratowałoby sytuacje, oczywiście o ile nie używasz wymagających aplikacji (render wideo, obróbka 2D/3D itd). Choć sądząc po płycie raczej sprzęt jest używany adekwatnie do wieku.

Kupuj dowolne pamięci DDR2 do komputera, jeśli obecne masz o szybkości 800MHz to wolniejszych nie kupuj. Ze względu na ceny nowych możesz poszukać na portalach aukcyjnych w poszukiwaniu używek, omijaj jednak pamięci serwerowe, te nie będą pasować. Wcześniej jednak podaj ile masz obecnie kości RAM, bo jeśli wszystkie 4 sloty są zajęte to trzeba będzie je wymontować z co najmniej dwóch slotów, aby móc rozbudować pamięć.

windows 8.1 x64 zużywa około 800mb ram przy 4GB więc 4GB będzie optymalne a i wskazując na odpowiedź @Longhorn2009 muszisz wyjąć stare kości jak masz 2x1GB lub 4x512 jak masz 1 kość 2GB wystarczy, że dokupisz IDENTYCZNĄ kość będą one współpracowały w dual channel i bd miał 4GB Ram, można też kupić inną lecz może ona być niekompatybilna z płytą główną bądź nie będą współpracować w dual channel pozdrawiam :slight_smile:

Mam tylko zajęty jeden slot

poszukaj w sklepiej takie samej kości w sensie wpisz np w allegro nazwę z naklejki coś w stylu “KVX794646841/1” kup i powinno śmigać bez problemu w dual channel