Mam dla Was może bardzo głupie pytanie, ale jednak zastanawiające (przynajmniej dla mnie). Planuję rozbudowę swojego komputera o nowy procesor płytę główną i RAM. O ile z procesorem i płytą główną jestem wszystkiego pewien (i7-6800k, ASUS X99-A II) to co do ramu mam problem. Otóż planuję zakupić 32gb RAMu marki Corsair 3000Mhz CL15 i w sklepie dostępne są opcje 4x8gb lub 2x8gb. Przy czym jeśli kupię dwie paczki 2x8gb tego samego RAMu to wyjdzie kilkadziesiąt złotych taniej niż jakbym kupił jedną paczkę z czterema kościami (różnią się tylko kolorem). Moje pytanie brzmi czy jest możliwe aby poszczególne zestawy RAM były optymalizowane do współpracy z konkretną liczbą kości i czy jeśli kupię 2 paczki po 2x8gb to czy będą działać wolniej od jednej paczki 4x8gb? Czy w takiej sytuacji druga paczka ram może w ogóle nie być widziana przez płytę główną?
wydajesz tyle kasy na procesor i mobo dla ludzi, którzy zwyczajnie kasy nie liczą i martwisz się o parędziesiąt złotych? :E
Powinny zadziałać w obu konfiguracjach. Ba! jeżeli kupisz pamięci, które będą dostępne w przyszłości, to dorzucając za jakiś czas kolejne 4x8GB też będą działać w quad channel. Producenci płyt głównych, aby nie zarzucano im niedokładności opisów, zamieszczają na swoich stronach listy kompatybilnych pamięci. Mimo tego z reguły bardzo rzadko się zdarza, żeby jakieś moduły nie działały. Wybrane mobo obsługuje maks. 3333MHz, ergo szukałbym właśnie takich kości.
A propos parowania przez producenta. Głównie czy kupując oddzielnie, czy w zestawach, ważne jest, ażeby kości były możliwie o takich samych lub w ostateczności podobnych parametrach.
Wiem, wydaje dużo kasy, ale taki już jestem, że nie lubię niepotrzebnie wydawać pieniędzy. Zawsze te kilkadziesiąt zł zostanie na dodatkowy wiatraczek do obudowy albo piwko z przyjaciółmi :)
W każdym razie dzięki za informacje. Są dla mnie bardzo pomocne.