Umowa za niedługo wchodzi w życie i jest mi potrzebny jakiś w miarę dobry routerek ponieważ mam zwykły stary (7 letni) modem który nie uciągnie tego łącza:)
I zgłaszam się do was… bo ja to jestem zielony jeżeli o to chodzi…
Jaki router mi polecacie do takiego łącza? Potrzebny jest Annex A z tego co się zorientowałem mam racje?
Chciałbym mieć możliwość podpięcia pod niego więcej jak 1 komputer oraz by miał wifi.
Jak później podzielić ta łącze miedzy tymi komputerkami? ze dajmy na to żeby pierwszy miał 10 Mbit a drugi 6 Mbit a trzeci 4 Mbit?
Mam go rok czasu.Nigdy się nie zawiesił,nie zrywa połączenia i dobrze rozsyła Wi-Fi.Konfiguracja jest bardzo prosta.Ogólnie za tę cene jestem zadowolony
rsxteam , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.
Jeśli twój komputer z WI-FI obsługuje technologię N, to warto się zaopatrzyć w router w tą właśnie technologią.
Polecem TP-LINK TD-W8950ND
Prędkość po Wi-Fi między komputerami wynosi w praktyce 5-8MB/s.
Routery G w praktyce osiągają jakieś 2-3MB/s, a więc może delikatnie ograniczać twoje łącze. Oczywiście jeśli mówimy o Wi-Fi, przez Ethernet będzie zawsze pełna prędkość łącza.
TpLinki W8901, W8910 i inne w standardzie b/g odpadają jak do takiego łącza. Tylko n wchodzi w gre. Model to już nie jest tak istotny, szczególnie przy takim budżecie.
Teraz ci tłumacze o co chodzi z tym 54mbit bo widze że mistrzu nie w temacie
54Mb to tylko prędkość TEORETYCZNA. Od tego trzeba odjąć prędkość jaką sie traci z powodu błędów w transmisji i jaką zajmują bity kontrolne, które sprawdzają czy dane poprawnie dotarły do odbiorcy. Do tego szybkość transmisji spada wraz z odległościom i ostatecznie z tych 54Mb robi sie o połowe mniej to na pewno.Trzeba pamiętać że nie tylko routery pracują w paśmie 2,4GHz. Jest to widoczne szczególnie jak sie włączy bluetooth w telefonie i spróbuj przesyłać coś przez sieć WiFi. Robi się wolniej? Jak ktoś mieszka w dużym mieście to nie ma tam jednej sieci na kilka km, tylko w wielu mieszkaniach są laptopy, więc jest też WiFi. A im więcej urządzeń tym ciaśniej w eterze i to też jest kolejny powód wolniejszej transmisji.
Urządzenia w standardzie n są zdecydowanie szybsze, korzystają z technologii poprawiąjących sprawność i szybkość transmisji, np. MiMo i ogółem mają lepsze procesory. Nie mam czasu i chęci już ci dalej tłumaczyć. Sam pewno jedziesz na jakimś routerze b/g i łączu max 1mbit, a tu mówimy o łączu 20mbit.
Ja pracuję na TPLin`ku TD-W8960N, karty są b/g. Neostradę “20” mam od miesiąca i śmiga bardzo ładnie (wcześniej była “6”). Uważam, że sprzęt bardzo udany i w przystępnej cenie.
Widzę że polecacie 2 routerki które akurat oglądałem i się zastanawiałem nad nimi i raczej byłbym skłonniejszy to tego troszkę droższego TP-Link TD-W8950ND z racji tego że ma lepszy standard pracy
Czyli sumując: Router - TP-Link TD-W8950ND będzie dobrym wyborem tak ?
W domu to właściwie nie jest aż tak dokuczliwe, gorzej w szkole. Mamy ruter wifi na środkowym piętrze ale najczęściej jesteśmy na niższym i kicha… Wifi nie działa albo tak działa, że nk 10min sie ładuje ;/