Moje pytanie tyczy się konkretnie modelu tp-link wr843nd. Posiada on możliwość odbioru Internetu radiowego i udostępnianiu go. Chciałbym podpiąć swoją antenę, którą mam na dachu (wejście identyczne jakie mają antenki w routerze) do jednego wejścia a antenkę nadającą do drugiego wejścia. Czy będzie to tak działać jakbym chciał? Czy jedna antena będzie tylko odbiorcza a druga tylko nadawcza? Niechcialbym żeby antena na dachu również nadawała, bo spowolniłoby to transfer.
Drugie pytanie: Czy router tego typu można również wykorzystać do odbioru Internetu poprzez kabel (Ethernet)?
@w ogóle czy da się do niego podpiąć antenę zewnętrzną? Jakies alternatywne routery?
Nie ma takiej opcji, o ile router nie złącz antenowych oznaczonych jedno jako odbiorcze/AP Cliet a drugie jako zwykłe nadawcze (w co wątpię) to obie będą działać równorzędnie.
Vicodin, proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając opcji EDYTUJ , później Użyj pełnego edytora , popraw tytuł tematu, tak aby mówił konkretnie o problemie. W przypadku zignorowania prośby temat poleci do śmietnika.
Vicodin, jeśli na dachu masz samą antenę (bez routera/AP) to możesz kupić AP AirLive WL5460APv2 i ustawić go w tryb Client (będzie odbierał bezprzewodowo sygnał od dostawcy internetu i przekazywał go po kablu RJ45). Montujesz go na dachu w puszce hermetycznej (lub w miejscu gdzie masz końcówkę kabla antenowego) i podłączasz kabel od anteny. Później z tego AP ciągniesz kabel RJ45 do routera który będzie ci rozprowadzał WiFi po domu.
Wyczytałem, że potrzebny by mi był router z dwoma kartami radiowymi tak jakby. Polecano airlive g.duo, tyle że nie znalazłem, ażeby był on gdziekolwiek w sprzedaży. Nie ma jakiś zamienników, innych routerów tego typu? Przecież wszelkiego rodzaju urządzenia przekazujące sygnał wifi dalej powinny działać na tej zasadzie.
Aha, zaznaczam, że nie chce łączyć komputerów z routerem po kablu. Chcę odebrać sygnał radiowy i udostępnić go jako wifi w mieszkaniu.
Standard N wykorzystuje obie antenty do nadawania, więc obie nadają. Do tego co Ty chcesz potrzebujesz dwa APeki. Jeśli obecny router pracuje jako WISP, dokup jedynie AP, podłącz do portu LAN i będziesz miał nową sieć WiFi.
Obecnie nie mam routera. Antenę mam wpiętą bezpośrednio do karty radiowej zamontowanej w komputerze.
To może zrobię tak, że zakupię router który będzie odbierał sygnał (czyli musi mieć możliwość wpięcia anteny) i ewentualnie ap, który będzie go udostepnial. W takim razie jakim routerem powinienem się zainteresować? Z tego co zauważyłem to tp-linki mają niewymienialne antenki. Czy taki router który obecnie będzie mi służył do odbioru będę mógł go wykorzystać w przyszłości do udostępniania wifi?
Vicodin, możesz kupić AirLive WL5460APv2 (AirLive G.DUO nie polecam bo go miałem i po 2 latach padło mi drugie radio w nim) i podłączasz do niego kabel antenowy i ustawiasz go w tryb Client (będzie odbierał internet przez WiFi od dostawcy i rozprowadzał po kablu). Później podłączasz AirLive WL5460APv2 do routera TPLINK TL-WR843ND kablem RJ45 (pisałeś o nim w pierwszym poście) i ten TPLINK będzie ci rozprowadzał WiFi po domu.