Cześć
Zastanawiam się, jaki router warto wybrać do około 300zł?
Sieć 100Mb/s, jednak chciałbym, żeby posłużył mi kilka kolejnych lat, więc przydałoby się coś z trochę większymi możliwościami
Zastanawiam się nad:
- ASUS RT-AC57U - 219zł
- TP-Link Archer C7 - 265zł
- ASUS RT-AC58U - 329zł - trochę ponad budżet, jednak jeśli dopłata jest tego warta, to oczywiście dorzucę
Nie ma wielu opinii (i nie mogłem znaleźć testów) AC57U, jednak ma dobre opinie w sklepach internetowych. Układ Mediateka, ale podobno daje radę, 128MB RAMu (tak jak oba pozostałe modele), 16MB pamięci ROM. Bez szaleństw, ale z drugiej strony to ma być zwykły, domowy router na kilka przyszłych lat.
Archer C7 ma teoretycznie najwyższą przepustowość, również dobre opinie, dobre wsparcie OpenWRT (na przyszłość pewnie się przyda). Układ Qualcomma i podobnie jak AC57U - 128MB pamięci RAM i 16MB flash. Wydaje mi się, że warto dorzucić te 40zł, ale chętnie poznam opinie kogoś, kto lepiej się zna - może po prostu ja nie zauważam jakiejś istotnej wady
AC58U - co prawda wykracza nieco ponad budżet, jednak z plusów przede wszystkim 128MB pamięci flash. Teraz wydaje się to niepotrzebne, jednak w przyszłości może okazać się zbawcze. Tylko pozostaje pytanie, czy dopłata 70zł (lub 110 do AC57U) do tego modelu jest tego warta? Jakie inne zalety może mieć względem np. Archera C7 (poza, zapewne, lepszym firmwarem producenta)?
Byłbym wdzięczny za poradę, który model wybrać, ewentualnie także na co szczególnie zwracać uwagę przy wyborze routera w tej cenie.
Z góry dzięki