Witam. Posiadam TP-LINK TL-PA211 POWERLINE, wszystko ładnie działa, internet bez problemów przesyłany jest siecią elektryczną ale zastanawiam się czy jest możliwość podłączenia jakiegoś routera do tego urządzenia? Zależy mi na podzieleniu odbieranego łącza na kilka komputerów za pomocą wi-fi (aktualnie działa tylko jeden podłączony przez kabel Ethernet). Jeśli jest taka możliwość to jaki router polecacie (zależy mi na najtańszym bo ma to działać na małej powierzchni - ja znalazłem taki: TP-Link TL-WR340G) i jak go ewentualnie skonfigurować? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Ten co podałeś w zupełności wystarczy. A podłączasz bardzo prosto: kabelkiem ethernet od tego cudaka w gniazdku do wejścia WAN w routerze. A potem konfigurujesz wszystko z poziomu przeglądarki.
O, to możesz mi przy okazji opisać jak działa Ci net przez sieć elektryczną?
Chce zrobić dokładnie to samo - piętrowy dom, źródło internetu na parterze a chcę mieć wifi na piętrze. Żaden router się nie przebija przez stropy więc chcę pociągnąć internet przez sieć elektryczną na piętro i już tam ustawić router.
Powiedz mi czy te urządzenia mocno się grzeją? Bo na stronie TP-LINK niektóre mają napis “hot”.
Jak z poborem prądu?
Nie wiesza się to, nie trzeba resetować co jakiś czas?
Dzięki za odpowiedź, za jakiś czas kupie router i zobaczę jak to działa
Internet działa bardzo fajnie, na odległości około 300 metrów po kablu elektrycznym nie zauważam osłabienia prędkości. Przed chwilką dotykałem urządzenia, jest ciepłe ale gorące raczej nie, a muszę powiedzieć, że działa 24h non stop. Co do zawieszania się i restartów lub przerwach w dostarczaniu internetu, nie miałem takiego przypadku. Jeśli chodzi o pobór prądu to nie wiem ale wydaje mi się, że nie jest duże, pewnie w granicach kilku watów. Został mi jeszcze tylko opcja z routerem ale to za jakiś czas sprawdzę. Pozdrawiam.