Jego karta sieciowa to (jeśli się nie mylę) Intel ax210 pracująca w standardzie wifi 6(802.11ax), mój internet jest od lokalnego dostawcy, cieszącego się dobrymi opiniami o prędkości 1000 Mbps. Gram głównie w fpsy typu call od duty warzone, cold war, teraz ten nowy vanguard oraz czasami w mmo typu new world. Poza laptopem z wifi będzie się łączył tylko mój telefon. Zależy mi głównie oczywiście na jak największej stabilności połączenia, oraz na jak najmniejszym pingu. Szybkość po wifi nie koniecznie musi w pełni wykorzystywać potencjał 1000 mbps, aczkolwiek jest to mile widziane. Laptop będzie się znajdował w odległości 1-2 metrów maksymalnie od routera. Jaki sprzęt router polecilibyście pod mój sprzęt i wymagania? Z góry dziękuję za pomoc.
PS
Co w ogóle myślicie o routerze gamingowym z protokołem ax? Są one o wiele droższe niż zwykły AC, jednak czy wg was warto dopłacić? Jest duża różnica w grach po pingu, stabilności itd? Czy raczej nie ma większej różnicy i kupić jakiś zwykły do 200zl, czy lepiej dopłacić do czegoś z wyższej półki?
Matko jak ja kocham takich pomocnych ekspertów typu „jaki laptop wybrać” - „nie opłaca się laptopa, lepiej stacjonarny bo wydajniejszy” albo „jaki model leksusa kupić” - „po co leksusa, golf 4 lepszy bo bardziej ekonomiczny”. Nie sądziłem że przy tym temacie również takich dzbanów spotkam… Potrzebuję router i koniec tematu, nie możesz mi doradzić i pomoc to nie udzielają się proszę więcej w tym temacie.
Routery gamingowe mają zarządzanie pasmem (QOS) skoncentrowane na grach. Tj np gra odpalona na Twoim laptopie powinna dostać wyższy priorytet od pobierania pliku uruchomionego na innym komputerze. W takich sytuacjach, tj bez QoS przepustowość łącza może zostać wysycona i ping spadnie. Problem często występuje na wolnych łączach typu 20-30Mbit, coraz rzadziej spotykany w przypadku nowych szybkich łącz typu 300Mbit/s.
Druga rzecz, Asus oferuje coś w rodzaju wirtualnej sieci prywatnej, która w teorii powinna zapewnić lepszą trasę do serwera gier (wspierane są tylko określone tytuły)
Czy warto? QoS to dobra rzecz i się przydaje. Tyle, że QoS można ustawić w większości routerów (nie tych najtańszych) ale te gamingowe niejako sprawę upraszczają pod kątem gier. Co do GPN (Gamers Private Network) Asusa - to w praktyce niestety nie miałem okazji sprawdzić. Pewnie będą przypadki gdy będzie lepiej i będą przypadki gdy nie będzie różnicy.
Polecam też artykuł (tam są dosyć kosztowne propozycje routerów):
Oczywiście kluczową sprawą jest, żeby mieć dobre łącze do Internetu. Jeżeli łącze ma słaby ping do najbliższych serwerów, to wszystko co będzie puszczone przez takie łącze - odziedziczy ten słaby ping.
Zależy na jakim poziomie się gra. Ja np gram okazyjnie i w wielu grach nawet przez Geforce NOW nie czuję laga. Zaprzyjaźniony gracz za to ruszył dwa razy myszą i stwierdził, no lag jest (a łacze szybkie idzie w setki mbit.)
Różnicę pomiędzy klasycznym routerem a gamingowym pewnie też nie zauważę, bo nie gram w gry wymagającej zawsze najlepszej reakcji. Więc jakieś tam spowolnienia umykają mi całkowicie.
Jak ktoś gra na liczącym się w e-sporcie poziomie, to będzie wyciskał z całej ścieżki „komputer-serwer gier” każdy możliwy procent, zwłaszcza jak w grę wchodzą osiągnięcia które potem gwarantują dostęp do lepszych drużyn itp, za czym może też iść kaska/rozpoznawalność.
Co tu dużo mówić, odpal sobie jakiś CS, wejdź do gry gdzie są dobrzy gracze i zobacz jak szybko zginiesz. Często nie zdążysz się rozejrzeć albo nawet sięgnąć po mysz.
Parę rzeczy: ax jest fajne, warto wziąć jak masz budżet.
O co chodzi w drogich routerach? O dwie rzeczy:
zasięg,
przepustowość.
Obie wiążą się z min. większa ilością anten, bo małą liczba anten = mniejsza przepustowość. Podobnie sprawa ma się z procesorem. Lepszy procesor = lepsza wydajność.
Tanie routery nie są w stanie wyciągnąć pełnych prędkości z ax. To w tym wypadku marketing.
Przy zakupie routera trzeba zatem wziąć pod uwagę ilość podpiętego pod wifi sprzętu i oferowane funkcje. To trzeba sobie porównać z recenzjami w necie i wychodzi jakiś obraz sytuacji.
Weźmy na ten przykład routery Xiaomi - switch jest podpięty pod CPU linią o przepustowości 1GBe, więc wszystko tam a nazot szybsze nie będzie. To jest jakieś kolosalne nieporozumienie.
To taki przykład, co producent potrafi skopać.