Poszukuję router’a, który obsłuży 300 Mb/s poprzez WIFI. Obecnie posiadam TP Link Archcer C2 (AC750) i wyciąga połowę możliwej prędkości (150 Mb/s w sieci 5 Ghz / 70 Mb/s w 2.4 Ghz). Mowa cały czas o prędkości WIFI. Jaki router nowszej generacji możecie polecić, który to obsłuży 300 Mb/s pod WIFI ?
PS. Prędkość 300 Mb/s wyciągam wyłącznie po kablu, podpiętym pod owy router.
Roter znajduje się na przedpokoju, pomieszczenia ze sprzętem to 3m i 5m od samego routera.
Jakiej marki przewody sieciowe są najlepsze / godne polecenia ? (na allegro można się naciąć na no brandach).
Nie rozumiem. TP Link Archcer C2 powinien wyciągać dużo więcej niż 300Mbs.
Podstawowe pytanie - jaka karta wifi jest w sprzęcie? Nie wiem, czy to laptop, czy komputer stacjonarny, ale mój stary acer na wifi wyciągał jakie 151Mbs, a na kablu kilkaset więcej. Kombinowałem kartę usb, ale to je nie za bardzo.
Routery z kartą gigabitową powinny obsłużyć te 300 Mbit/s.Problem może występować np gdzie indziej,np dostawca daje niższe prędkości ,zależy skąd pobierasz pliki.
Jeśli uważasz że to sprawa routera to zmienić na produkt od innego producenta.
Niekoniecznie.
To, że porty na switchu są gigabitowe nie oznacza, że router jest w stanie przenosić tyle danych między LAN<->WAN (NAT)
Nie wspominając o wydajności pps.
Cały czas chodzi o kartę wifi. Poczytaj.
Mimo - to lepszy router Ci nie pomoże http://www.sieci-wifi.pl/wifi/technologia-wifi/159-architektura-80211ac-wave2
Prędkość transmisji danych 5GHz: do 433Mb/s (tylko z bezprzewodową kartą sieciową 11AC); do 150Mb/s z bezprzewodową kartą sieciową 11N
2,4GHz: do 300Mb/s Mbps
Szperaj - może coś znajdziesz dla siebie.