Nie długo będę planować kupywać laptopa do internetu i w tym wypadku potrzebuje routera. Problem zaczyna się w wyborze bo jestem trochę wybredny. Chodzi o to że mam internet bezprzewodowy i łącze się się przez taką kartę. I później udostępniam neta siostrze. Oto rysunek:
Chodzi o to by było wszystko tak jak na tym rysunku:
Widziałem kiedyś na allegro router który miał jedno miejsce na podłączenie anteny od netu (w miejsce małej antenki) i drugą antenke do internetu bezprzewodowego.
grzegorzch wychodzi na to że jest to skomplikowana i droga inwestycja.
A jeśli przerobiłbym kabel od netu tak, żeby podłączało go sie do wejścia sieciowego (LAN) to by wtedy mógł działać zwykły router w WI-Fi taki jak w neostradzie? (mój kolega ma tak przerobiony kabel dla potrzebny komputera bo jest stary)
w takim razie możesz wykorzystać istniejącą instalację. Odłączasz komputer siostry, w jego miejsce wpinasz router WiFi. Komputer siostry połączasz kablem do routera, laptop łączysz bezprzewodowo z routerem.
Jedna wada tego rozwiązania - komputer (o nazwie Mój komputer - zgodnie z oznaczeniami na rysunkach) musi cały czas działać, aby na pozostałych był dostępny internet.
W takim przypadku polecam dwie sztuki Linksys’a WRT54GL, jeden może pracować jako accespoint (dwie odkręcane anteny posiada), a drugi jako router wifi poprostu, koszt przedsięwzięcia to wtedy 500zł, ale router z dwoma układami wifi w środku może kosztować ponad tysiąc zł, jeśli wogółle takie są. (Jak to zresztą kolega tutaj wcześniej napisał). A co do przerobienia kabla antenowego na rj-45, to jest to niemożliwe, musiał mieć właśnie dołożonego accespointa, poprostu to są zupełnie różne typy przesyłu danych i nie dość że pracują na różnych częstotliwościach to korzystają z innych protokołów, tak więc nie da się magicznie przerowić kabla antenowego wifi na rj’45 bez dodatkowego urządzenia (nawet jeśli byłoby bardzo małe, a napewno można dostać coś na AP tańszego od tego linksysa, ale jest on rozwiążaniem niedrogim, sprawdzonym i ma w razie czego gigantycznego asa w rękawie jaki jest alternatywne oprogramowanie. Ważne żebyś wiedział czy będzie kompatybilny z anteną.
Złączono Posta: 22.08.2007 (Sro) 19:48
Tak czy siak z urządzenia do którego podłaczysz antene pójdzie właśnie rj-45 kabel do gniazda wan w routerze i tyle. Jeśli chcesz mieć taniej to jeśli masz możliwe przejście na providera oferującego interenet kablem to nie zwlekaj (z doświadczenia wiem że możesz być zablokowany umową z providerem, albo nie ma konkurencji kablowej bo to osiedle domków jednorodzinnych, albo tak sobie śpiewają za instalację że lepiej wziąść drugi router. Jeśli nie jesteś ograniczony umową, a jest dostępna chociażby neostrada to to może być chyba nieco lepsza alternatywa (miałem radiówke i przy bardzo złej pogodzie padało połączenie).
grzegorzch , w takim przypadku zamiast kupywania routera kupiłbym wifi na USB
Napisałem do mojego admina maila i otrzymałem odpowiedź z treścią “Da sie wszystko zrobic, tylko kwestia ceny. Urzadzonko ktore odbieralo by od nas internet i bylo zakonczonel RJ45 kosztuje okolo 150zl i jak chcesz w domu mies sie to potrzebny routerk z ap, cena okolo 200zl.”