Jaki router

Witam :]

Mam taki problem…

Posiadam kompa stacjonarnego z netem radiowym, kupiłem właśnie sobie lapka z wifi i chciałbym dokupić sobie router i nie wiem jaki -.-

Prosze o szybka odp i nie wysyłanie mnie do google…

Z góry dziękuje :slight_smile:

Poszukaj najtańszego z w miarę dobrymi opiniami (np. D-link 524 ma beznadziejne opinie, więc go nie kupuj, chociaż mi się jeszcze nie zepsuł). Nie podałeś ceny ani do dokładnych wymagań - czy chcesz udostępniać w sieci drukarkę bądź dysk. Ja bym osobiście polecał właśnie sprzęt z takimi funkcjami - mi by się teraz coś takiego przydało, ale mam kiepskiego d-linka :frowning: .

Kabel masz doprowadzony do komputera do karty przewodowej (z prostokątnym złączem RJ-45), czy bezprzewodowej (z okrągłym złączem TNC)? Czy bezprzewodowe dostarczenie sygnału do laptopa jest wymogiem koniecznym, czy może być podłączony przewodem?

Wiedziałem, że o czymś zapomniałem… do kompa idzie Rj 45, a co do lapka to wolałbym bezprzewodowo ale inne propozycje z chęcią wysłucham :]]

Kupiłem tp link tl-wr740n (dsl) i nie chodzi - wyskakuje, że nie podpiąłem WAN, a wszystko jest idealnie podłączone.

Przez przeglądarkę tak samo -.-

Jeden koleś doradził mi żebym kupił sobie router z trybem repeater np. Linksys WRT54GL i nie wiem co o tym sądzić…

Zdecydowanie kupowałbym coś na protokole 802.11n czyli do 150 Mbit/s. Jeśli masz nowego laptopa to karta wifi też może być w protokole n.

Nie pchałbym się w starszy 802.11b/g do 54 Mbit/s.

np:

http://allegro.pl/item979850774_router_ … _nowy.html

TP-LINK TL-WR340G. Najtańsze co będzie tanie i dobre.

BloodMak3r , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

802.11n to 300Mb/s a nie 150Mb/s (draft n).

Osobiście na routerze bym nie oszczędzał, w końcu to sprzęt na ładnych parę lat. Poza tym miałem D-linka DI-524, który napsuł mi tyle krwi, że już nie chce mieć nic wspólnego z tą firmą i ich budżetowym sprzętem.

Z routerów pod RJ45 (bez modemu ADSL) polecam Netgeara WNR2000 lub dla bardziej wymagających (alternatywny soft i prawie nieograniczona konfiguracja) WNR3500L.

ja natomiast miałem DIR-300 - następce 524 i nie miałem z nim absolutnie żadnych problemów. W przeciągu 2 lat nie zawiesił się ani razu.

… tylko da się do niego włamać, wykorzystując lukę w oprogramowaniu D-linka.

Bardzo dobry router sam posiadam od około 2 lat i nie narzekam. Działa bardzo dobrze na radiówce

Ja teraz dostałem router Linksysa WAG120N. Dobry sprzęt tylko nie sprawdzałem na razie łącza bezprzewodowego.

Czyli nie sprawdziłeś najważniejszego :). IMHO w tej cenie równie dobrym wyborem jest Netgear DGN2000.

Albo szczęście, albo poprawili nowe modele. Jedno jest pewne DI-524 to niewypał :/.

Do większości routerów da się włamać,ale fakt, że D-linki są bardziej podatne od Linksysów i Netgearów.