Jaki ruter z vdls i światłowód

Witam potrzebuję kupić ruter do interentu stacjonarnego chciałbym sie zapytać czy ten ruter Router TP-LINK AC1200 (Archer VR400) posiada vdsl i opcję łączenia z światłowód??? Dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Coś takiego nie istnieje, a nawet jeśli to będzie kompletnie nieopłacalne.

Jeśli chcesz mieć swój router, to bierzesz cokolwiek daje Ci dostawca, przestawiasz w tryb modemu i podłączasz do portu “Internet” w swoim. Do światłowodu daje pewnie modem domyślnie. To nie jest coś co się samemu kupuje. Do VDSL najczęściej też dostaje się urządzenie. Czasami (np. w biznesowym Orange DSL) nawet nie za bardzo da się swoje urządzenie postawić, bo zarządzane jest przez dostawcę.

Modem - służy do zamiany sygnału analogowego (np. z linii telefonicznej, albo światłowodu) w sygnał sieciowy (ethernet)
Router - służy do robienia lokalnej sieci

Są oczywiście urządzenia 2 w 1, ale raczej nie zarówno z wejściem na linię telefoniczną i światłowód. Są to dwie zupełnie różne technologie. To jakby mieć samochód na olej i benzynę jednocześnie.

Bo mam taki problem orange zmieniło mi przesyłania lacza z adsl na xdsl i moj obecny tp link nie działa i chciałbym teraz kupić sprzęt z vdsl i opcją podłączenia światłowody. Dedykowany modem od orange jest funbox 2.0 ale tylko z vdsl , a jak mi zmienią w bloku pasmo na tylko światłowód to bede jeszcze raz musial kupic funbox 3.0 , dlatego chce kupić sprzęt co ma te dwie opcje aby później nie płacić dwa razy, da sie tak ?

Nie wydaje mi się, aby coś takiego istniało.

Ok dziękuję za odpowiedź, pytam bo sie nie znam Pozdrawiam

W przypadku światłowodu dostaniesz od dostawcy terminal ONT i ten terminal podłączasz do portu WAN w swoim routerze.

Tzn. w takim wypadku potrzebujesz routera z portem WAN RJ45.

Możesz, jeśli dostawca się zgodzi, poprosić, aby terminal swój ustawił w tryb mostu, aby twój router negocjował połączenie przez port WAN.

Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło , Pany dziękuję za pomoc - dostałem ruter od dostawcy internetu. Pozdrawiam.