Jaki smartfon wybrać do 1000 zł?

Cześć, co sądzicie o telefonie Nexus 5 vs Huaweii P8 Lite ? Nexus nie ma miejsca na kartę pamięci, ale np 8 czy 16 gb wystarczyłoby mi, raczej wybrałbym tą wersję z 16 gb. Wadą też jest, że ma wysunięty aparat, może się rysować. Zaletą matryca, która ładnie odwzorywuje kolory. Huaweii ma 2 miejsca na karte sim podobno, huaweii posiada lepszy design i lepszy aparat podobno, ale nexus jest bardziej developerski. Myślę, że te dwa telefony są godne uwagi oraz można je śmiało porównywać. Próbuję sobie jakiś telefon wybrać, ale xperia odpada. w życiu nie wezmę już nigdy więcej xperii. Samsung nie za bardzo mi pasuje. HTC w sumie jest okej ale wolałbym huaweia albo nexusa. Mógłbym liczyć na jakąś radę ? Może polecicie jakiś inny telefon z tej samej półki. Ważne by był funkcjonalny, developerski, miał system który nie będzie zaśmiecony tak jak w przypadku xperii, dobry aparat i w miarę dobrą jakość dźwięku. Do 1000 zł. Byle się równał lub był lepszy od Nexusa 5/Huaweii P8 Lite.

Według mnie najlepsze propozycje do 1000 zł to:                                                                                         

1. Huawei P8 Lite

1. Motorola Moto G 3 gen. (wersja z 2 GB pamięci RAM)

3. Sony Xperia M4 Aqua

4. Xiaomi Redmi Note 2

5. Samsung Galaxy J5

6. Huawei Honor 4X

7. Meizu M2 Note

8. Asus ZenFone 2 Laser

9. Microsoft Lumia 640 LTE (Windows Phone)

10. Samsung Galaxy A3